Info SănătateaTV.ro: Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului
Vineri, 21 sep 2018      08:06
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Infectia cu bacteria Listeria monocytogenes si masuri de preventie impotriva bolii

Infectia cu bacteria Listeria monocytogenes si masuri de preventie impotriva bolii

07 august 2015    

Ce este listerioza?

Listerioza este cauzată de infecţia cu bacteria Listeria monocytogenes. Infecţia este rară dar în momentul în care se manifestă afectează în special femeile însărcinate în ultimul trimestru, nou-născuţii şi copiii sau adulţii a căror imunitate este slăbită de boli cum ar fi cancerul sau infecţia cu HIV.
 
Persoanele care au suferit diferite transplanturi sunt expuse unui risc mai mare de a se infecta cu bacteria ce produce listerioza.   

Cum se poate transmite listerioza?

Bacteria Listeria monocytogenes poate fi transmisă prin intermediul murdăriei şi a apei.
 
O persoană poate ingera bacteria şi prin consumul anumitor alimente contaminate. Pentru multe infecţii însă nu se cunoaşte sursa precisă.

Listerioza - Incidenţa

Cazurile de listerioză sunt relative rare. În anul 2004, au fost raportate un număr de 120 de cazuri în Statele Unite ale Americii. Cu câtlisterioza este diagnosticată mai devreme, cu atât şansele ca ea să fie tratată fără complicaţii, se îmbunătăţesc. Gravidele şi persoanele care sunt expuse riscului de a dezvolta infecţie trebuie să evite anumite alimente şi băuturi care pot reduce riscul contractării infecţiei.

Listerioza - Simptome 

Listerioza poate determina apariţia unor simptome cum ar fi febra, voma, diareea, letargia, dificultăţi respiratorii şi nutriţie deficitară. Femeile însărcinate care dezvoltă listerioză pot experimenta doar formele uşoare ale bolii, similare unei răceli, cu toate că ele sunt expuse riscului de a naşte prematur sau, mai grav, de a naşte un copil mort.
Oamenii care au un sistem imun deficitar sunt şi ei expuşi infecţiei cu bacteria Listeria monocytogenes. Totodată, ei pot dezvolta şi alte boli grave cum ar fi pneumonia, meningita sau septicemia.

Listerioza - Tratament

Listerioza este tratată de obicei prin administrarea de antibiotice în cadrul unui spital prin intermediul unui cateter intravenos.
 
Tratamentul este realizat pe o durată de zece zile dar perioada de administrare a acestuia depinde de capacitatea corpului de a lupta împotriva infecţiei. Copiii care au sistemul imun compromis de o boală sau o infecţie, cum ar fi cancerul sau infecţia HIV, sunt mult mai predispuşi să dezvolte infecţii severe cu bacteria Listeria monocytogenes şi pot avea nevoie de un tratament suplimentar.

Listerioza - Profilaxie 

Chiar dacă nu există niciun vaccin împotriva bacteriei care cauzează listerioza, îţi poţi reduce riscul de a te infecta, atât tu cât şi familia ta, prin luarea unor măsuri de precauţie care fac referire la:
 
·         Prepararea corespunzătoare a alimentelor (în special carne şi ouă) la o temperatură internă propice
·         Spălarea fructelor şi legumelor înainte de a fi consumate
·         Consumarea de lapte pasteurizat şi refrigerarea laptelui la o temperatură apropiată care să nu depăşească 4 grade Celsius.
·         Evitarea alimentelor realizate din lapte nepasteurizat
·        Persoanele care se încadrează într-un grup de risc mare trebuie să evite brânza feta, Brie, Camembert dar şi tipurile de brânză mexicane cu excepţia situaţiilor în care acestea au etichete care certifică faptul că sunt realizate din lapte pasteurizat
·       Reîncălzirea preparatelor gătite, cum ar fi cârnăciorii sau mezelurile, la temperaturi ridicate. Acest sfat este adresat în special gravidelor.

Când te adresezi medicului?

Dacă copilul prezintă febră, respiraţie dificilă, stare de vomă, letargie, iritabilitate, nutriţie inadecvată sau plânge excesiv, trebuie să fie văzut de urgenţă de un medic. Medicul este cel care va pune diagnosticul de listerioză şi va recomanda un tratament adecvat.

 
Sanatateatv.ro