Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      08:57
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Infectia cu citomegalovirus

Infectia cu citomegalovirus

29 iulie 2015    
Infecţia cu citomegalovirus sau infecţia citomegalică este o maladie din grupul infecţiilor respiratorii provocată de un virus, care se transmite la omul bolnav pe căi multiple ce se caracterizează prin manifestări diverse, mai frecvent latente, asimptomatice, în funcţie de vârstă şi de imunocompetenţa gazdei.

Infecţia cu citomegalovirus - Epidemiologie

Infecţia cu citomegalovirus este o problemă de sănătate publică, din cauza frecvenţei infecţiilor congenitale, infecţia citomegalică fiind considerată agent major al malformaţiilor congenitale.
 
Caracterul de infecţie virală persistentă, cu posibilităţi de reactivare în stări de imunodepresie dezvoltate după administrarea diferitor preparate imunodeprisive ori după infectarea cu virusul imunodeficienţei umane (HIV/ SIDA) şi frecvenţei cu care participă virusul citomegalic la patologia post-transfuzională şi post-transplantică de organe.
 
Infecţia citomegalică, spre deosebire de alte maladii respiratorii, nu se caracterizează prin focare epidemice şi nu are răspândire sezonieră, virusul rămânând viabil chiar şi în organismul imun, de la care infecţia se poate răspândi la alte persoane, inclusiv la nou-născuţi.
 
Citomegalovirusul poate fi transmis pe cale orală, sangvină, sexuală , verticală (transplacentar de la mamă la făt) sau prin fecale, urină, lacrimi, lapte matern, prin folosirea în comun a tacâmurilor, paharelor sau altor obiecte personale contaminate.
 
Ulterior, virusul pătrunde în torentul sangvin şi atacă mai cu seamă epiteliul glandelor salivare, a altor glande secretarii, localizându-se şi provocând maladia propriu-zisă. În cazuri de imunodeficienţă are loc generalizarea infecţiei în toate ţesuturile şi organele, inclusiv şi a sistemului nervos central.
 
Perioada de incubaţie în infecţia citomegalică încă nu e posibil de determinat, deoarece maladia nu are un tablou clinic caracteristic şi nu poate fi depistată la timp.

Infecţia cu citomegalovirus - Incidenţa 

Citomegalovirusul este un virus foarte răspândit care infectează aproximativ 2 % femei în timpul sarcinii.
 
Cele mai mari defecte apar în primele săptămâni de sarcină, şi anume microcefalie şi hidrocefalie, tulburări retiniene, calcificări cerebrale, retard mental, afecţiuni cutanate, cardiace. Totuşi, dintre mamele seropozitive cu o infecţie recurentă, doar 1 % vor transmite infecţia la făt.

Infecţia cu citomegalovirus - Simptome

Majoritatea copiilor şi adultilor infectaţi cu citomegalovirus nu prezintă simptome, însă atunci când apar simptomele, la un interval de 3-12 săptămâni de la expunere, se manifestă prin: febră, inflamarea glandelor, oboseală, epuizare.

Infecţia cu citomegalovirus - Diagnostic şi tratament

Diagnosticul şi tratamentul infecţiei citomegalice rămâne destul de dificil şi se efectuează în dependenţă de patologia preponderentă. În formele generalizate şi congenitale frecvenţa letalităţii şi invalidităţii rămâne destul de avansată.
 
Unele medicamente antivirale ajută organismul să lupte împotriva bolii, dar efectele negative nu sunt complet eliminate.