Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      12:28
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Infecţiile cu adenovirusuri

Infecţiile cu adenovirusuri

29 iulie 2015    
Adenovirusurile sunt viruşi ADN care produc infecţii ale tractului respirator superior, conjunctivită, encefalită şi infectii ale sistemului nervos central, gastroenterită, limfadenită mezenterică acută (inflamaţia nodulilor limfatici de la nivelul abdomenului), fibroză interstiţială cronică (creştere anormală de ţesut conjunctiv), intususcepţie (tip de obstrucţie intestinală), pneumonie ce nu răspunde la tratamentul cu antibiotice, tuse convulsivă.

Adenovirusurile - Generalităţi

Numele de adenovirus provine de la medicii care au depistat viruţi în adenoizii şi amigdalele copiilor operaţi. Adenovirusurile se împart în 6 subgrupe (de la A la F), pe baza omologiei genomului de ADN şi a altor proprietăţi.
 
Adenoviroza face parte din grupul infecţiilor respiratorii determinată de adenovirusuri, care pătrund în organismul uman pe diverse căi şi se caracterizează clinic prin simptome de intoxicaţie, afectarea căilor respiratorii, a tracului digestiv, ţesutului limfatic şi altor organe.
 
Agenţii patogeni provin din genul Mammaliade, familia Adenoviridae, fiind cunoscuţi peste 90 de serovariante (serotipuri) de adenovirusuri dintre care mai mult de 30 sunt depistaţi de la oameni, iar ceilalţi la animale.

Adenovirusurile - Incidenţa

Adenovirusurile sunt responsabile pentru 3-5% dintre infecţiile respiratorii acute la copii şi pentru 2% din bolile respiratorii la adulţi. Aproape 51% dintre cazurile de cistită hemoragică la copii pot fi atribuite infectiilor cu adenovirusuri.
La adulţi, adenovirusurile cauzează, în principal, boala respiratorie acută.

Adenovirusurile - Epidemiologie

Sursa de infecţie este omul bolnav, care răspândeşte virusul cu eliminările nazale în perioada acută, iar în perioada mai tardivă şi prin materiile fecale.
Adenovirusurile pot persista în amigdale şi în vegetaţiile adenoide luni şi chiar ani de zile.
De asemenea, infecţia cu adenoviruşi se mai răspândeşe prin contact direct (mâini murdare) cu sursa sau prin contact indirect (veselă, lengerie, batistă, jucării), pe cale alimentară şi hidrică.
 
Cei mai receptivi la infecţia cu adenoviruşi sunt copiii între 6 luni şi 5 ani, la circa 95% dintre adulţi au fost depistaţi anticorpi în serul sangvin către cele mai răspândite variante de adenovirusuri.
 
Perioada de contagiune durează aprox 10 zile, însă unii copii pot rămâne purtători cronici de acest virus, răspândind infecţia timp îndelungat.
 
Ajungând în organismul uman, adenovirusurile afectează mucoasa căilor respiratorii superioare, oculară şi intestinală, unde se multiplică, lezând de asemenea şi ganglionii limfatici regionali. Ulterior, agentul patogen pătrunde în sânge, ducând la virusemie, apariţia simptomelor de intoxicaţie şi afectarea organelor lăuntrice, ducând la dezvolatarea adenovirozei.

Adenoviroza - Simptome

Simptomele adenovirozei includ înfundare nazală cu eliminări seroase, ulterior sero-purulente, respiraţie acută (rinofaringită, rinofaringotonzilită, rinofaringobronşită), dureri în gât şi la deglutiţie, febră faringoconjunctivală, conjunctivită sau keratoconjunctivă, pneumonie atipică adenovirală şi debut acut cu frisoane, cefalee, artralgii, mialgii moderate, insomnii, vertijuri, greţuri.
Simptomele se menţin, de regulă, 3-5 zile.

Adenoviroza - Complicaţii

Complicaţiile adenovirozei pot fi otita, sinuzita, angina, pneumonia.

Adenoviroza - Tratament

Tratamentul adenovirozei este îndreptat spre reducerea manifestărilor prezente.
Este recomandat repausul la pat şi administrarea de medicamente care reduc febra şi durerea.
Infecţiile oculare pot fi tratate cu corticosteroizi topici, care diminuează simptomele şi reduc durata bolii.
Nu au fost încă descoperite medicamente antivirale eficiente împotriva infecţiilor cu adenovirusuri.