Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      08:27
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Malaria

Malaria

06 august 2015    
Malaria este o boală infecţioasă transmisă de ţânţari. Pe întregul glob, între 300 şi 500 de milioane de oameni fac malarie în fiecare an, inclusiv circa 1.000 de oameni din SUA. Aproape toate ţările tropicale şi subtropicale au ţânţari care transmit malaria.

Malaria - Cauze

Malaria este determinată de înţepătura femelei ţânţarului Anopheles care injectează parazitul malariei în circulaţia sangvină. Patru specii ale parazitului cunoscut ca Plasmodium provoacă malaria la om: P. vivax, P. ovale, P. malariae şi P. falciparum.
 
Odată ce a pătruns în circulaţia sangvină, plasmodiile ajung la ficat unde se multiplică într-un ritm uluitor. În aproximativ o săptămână, până la 40.000 dintre ele se vor întoarce în circulaţie, unde continuă să se multiplice şi încep să distrugă celulele sangvine roşii. Tocmai această distrugere provoacă simptomele caracteristice ale malariei.
 
Deşi toate cele patru specii pot fi mortale, P. falciparum este deosebit de primejdioasă - şi cu probabilitate mai mare de a fi mortală – deoarece se multiplică mult mai rapid decât celelalte, distrugând mult mai multe celule roşii. Această specie este şi cea mai rezistentă la medicamente antimalarice.
 
Forme ale P. vivax şi P. ovale pot să rămână latente în ficat, fără să determine nici un fel de simptome evidente de malarie, pentru mai multe luni sau, în cazuri rare, mai mulţi ani.
 
Apoi, într-o bună zi, din motive rămase până acum necunoscute oamenilor de ştiinţă, ele părăsesc ficatul şi se întorc în circulaţia sangvină, provocând o criză de malarie.

Malaria - Simptome

Simptomele iniţiale ale malariei cuprind dureri de cap, febră moderată şi greaţă. În circa 24 de ore boala progresează frecvent în trei stadii distincte.
 
Primul apare stadiul rece, caracterizat de frisoane bruşte, uneori cu tremurături puternice, care durează una-două ore. Al doilea, stadiul fierbinte, este marcat de febră, care poate atinge şi 41 ° C, însoţită de respiraţie rapidă; acesta durează trei - patru ore. Urmează stadiul umed: între două şi patru ore de transpiraţii abundente.
 
Simptomele malariei: durere de cap, oboseală, febră moderată şi greaţă, frisoane bruşte, uneori cu tremurături foarteintense, febră urcând până la 41 °C, însoţităuneori de respiraţie rapidă, transpiraţii profuze.

Malaria - Diagnostic

Dacă se bănuieşte infectarea cu malarie, se va lua o probă de sânge ce va fi examinată pentru evidenţierea paraziţilor. Dacă primul preparat este negativ, dar malaria este foarte posibilă, pot fi recoltate şi examinate probe la fiecare 12 - 24 de ore, timp de trei zile consecutive.

Malaria - Tratament

Netratată, malaria cu P. falciparum poate fi mortală. Tratamentul convenţional rapid şi adecvat poate duce la o recuperare rapidă şi completă. Alte forme de malarie provoacă rareori moartea, dar necesită şi ele tratament, pentru evitarea complicaţiilor şi uşurarea recuperării.
 
În cazul infectării cu P.vivax, P. ovale sau P. malariae, se va recomanda clorochină timp de trei zile.  Pentru a evita recurenţele mai târzii provocate de paraziţii latenţi de P. vivax sau P. ovale, se recomandă doze orale de primachină.
 
La femei sau în caz de complicaţii medicale grave, se poate administra intravenos chinidină, până la o stare destul de bună pentru a lua celelalte medicamente.

Malaria - Prevenire

Dacă se călătoreşte într-o regiune unde există malarie, înainte de plecare cu câteva săptămâni, se recomandă un regim de meflochină, hyclat de doxiciclină sau clorochină. De asemenea, trebuie luată medicaţie antimalarică, în timpul şi după călătorie: o plasă pentru ţânţari tratată cu insecticid (permetrină, deltametrină), spray cu permetrină pentru haine şi o loţiune de dietiltoluamidă pentru pielea expusă.
 
* Datele sunt preluate din volumul “Medicina în familie”