Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      06:25
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
OMS avertizează asupra agenţilor infecţioşi din ce în ce mai rezistenţi la medicamente

OMS avertizează asupra agenţilor infecţioşi din ce în ce mai rezistenţi la medicamente

08 iunie 2011    

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că, în timp ce agenţii infecţioşi devin din ce în ce mai rezistenţi la medicaţiile prezente, există prea puţine medicamente în curs de cercetare, care nu sunt scoase pe piaţă, deşi ar putea da randament şi ar putea combate viruşii existenţi.

Ziua Mondială a Sănătăţii 2011 este dedicată rezistenţei antimicrobiene
 
În acest context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii dedică Ziua Mondială a Sănătăţii, celebrată în data de 7 aprilie 2011, creşterii gradului de conştientizare privind problema rezistenţei antimicrobiene. Astfel, va fi lansată o campanile la nivel mondial pentru protejarea medicamentelor care asigură sănătatea generaţiilor viitoare.
Rezistenţa antimicrobiană, care va fi tema Zilei Mondiale a Sănătăţii 2011, precum şi răspândirea ei la nivel mondial, ameninţă eficacitatea medicamentelor utilizate astăzi pentru a-i trata pe pacienţi şi pune în pericol progresele importante făcute împotriva acestor infecţii ucigaşe. Pentru a sublinia acest lucru, campania de conştientizare publică a OMS va pune accentul pe HIV-SIDA, tuberculoză şi epidemia de malarie. Se va face un apel la guverne şi părţile interesate să pună în aplicare politicile şi practicile necesare pentru a preveni şi pentru a contracara apariţia tulpinilor rezistente şi pentru a îngriji corespunzător persoanele afectate grav de aceşti microbi.
Tulpinile, din ce în ce mai rezistente la antibiotice
 
Stafilococii meticilino-rezistenţi sau MRSA continuă sa fie o cauză majoră a infecţiilor rezistente la antibiotice, afirmă dr. Brad Spellberg, unul dintre colaboratorii Societăţii de Boli Infecţioase din America. Un motiv al lipsei de medicamente rezistente la MRSA poate fi cel al cantităţii mici care a a fost scoasă pe piaţa farmaceutică. Altul, poate fi de ordin comercial, deoarece antibioticele au o rentabilitate scăzută a investiţiei, deoarece acestea sunt administrate pentru o perioada scurtă de timp şi vindecă boala vizată. Alte medicamente care tratează, de exemplu bolile cronice cum ar fi hipertensiunea arterială, sunt luate zilnic de către un pacient, pentru tot restul vieţii.
 
"Companiile şi-au dat seama că fac mai multi bani din vânzarea de medicamente pentru boli cronice decât o fac de vânzare cu antibiotice", spune dr. Spellberg, subliniind lipsa de stimulente pentru companii pentru a dezvolta antibiotice. De aceea, multe companii au sistat producţia de antibiotice, iar singurele companii farmaceutice care mai produc şi dezvoltă programe de cercetare antibacterială fiind GlaxoSmithKline, Novartis AstraZeneca, Merck şi Pfizer, conform unui articol din revista de Boli Infecţioase Clinice apărut în ianuarie 2009.
Un studiu cuprinzător privind dezvoltarea de antibiotice, care acoperă atât firmele inovatoare mici, precum şi giganţii de pe piaţa farmaceutică, a descoperit că doar 15 antibiotice din cele 167 în curs de dezvoltare aveau un mecanism nou de acţiune, cu potenţial real, împotriva rezistenţei şi mutaţiilor virusului

Rezistenţa antimicrobiană este consecinţa inevitabilă a prescripţiei de antibiotice. Indiferent de tipul infecţiei pe care o tratăm, bacteriile fac parte din flora noastră şi sunt expuse antibioticelor. Dacă supravieţuiesc atacului cu antibiotice, acestea găsesc moduri inteligente de a deveni inume”, a precizat dr. Hajo Grundmann, şef al Departamentului de Bacteriologie de la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Olanda.
 
Date despre tulpinile rezistente
 
Din păcate, nu există date globale cu privire la numărul de cazuri, inclusiv fatale, de infecţii bacteriene rezistente la antibiotice. Potrivit studiului din 2008, în fiecare an 25.000 de pacienţi din Uniunea Europeană mor din cauza unei infecţii cauzate de bacterii multirezistente, iar costurile suplimentare de sănătate, precum şi pierderile de productivitate sunt estimate la 1,5 miliarde de euro.

Cele mai rezistente tulpini sunt cele ale bacteriilor care produc o varietate de boli, de la pneumonie, infecţii ale sângelui şi ale tractului urinar, infecţii abdominale şi chiar meningită, spune dr. Spellberg. Escherichia coli sau E.coli este o bacterie cu tulpini foarte rezistente, care provoacă infecţii grave, fiind o cauză comună de toxiinfecţii alimentare. În 2010, un focar de tulpini rezistente de E.coli a fost descoperit în India.

Soluţia salvatoare constă nu numai în descoperirile şi cercetările ştiinţifice, dar şi în stimulente economice pentru medicamente care sunt în curs de dezvoltare, iar parteneriatele publice-private ar putea veni în sprijin.