Info SănătateaTV.ro: Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului
Vineri, 21 sep 2018      08:06
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tularemia: cauze, simptome, diagnostic si tratament

Tularemia: cauze, simptome, diagnostic si tratament

07 august 2015    

Tularemia este o boală infecţioasă rară care poate ataca pielea, ochii şi plămânii. Boala poartă numele şi de febra iepure şi este cauzată de bacteria Francisella tularensis.

Boala afectează în special mamiferele cum ar fi iepurii, rozătoarele, iepurii de camp, dar poate infecta şi păsările, reptilele sau peştii.

Tularemia se răspândeşte la oameni prin intermediul mai multor căi care includ muşcăturile de insecte şi expunerea directă la un animal infectat. Dacă nu este tratată, boala este contagioasă şi fatală. Tratamentul include administrarea de antibiotice încă din momentul în care se pune diagnosticul.

Tularemia - Semne şi simptome

Cele mai multe persoane expuse la tularemie se îmbolnăvesc într-un interval de zece zile dar incubarea poate dura mai puţin, de exemplu câteva ore, sau circa trei săptămâni.
 
Există mai multe tipuri de tularemie, fiecare dintre acestea prezentând simptome specifice.
Tularemia ulceroglandulară – cea mai comună formă a bolii caracterizată prin următoarele simptome: o ulceraţie a pielii care se formează la baza infecţiei provocată de muşcătura unei insecte sau a unui animal, umflarea glandelor limfatice (implicit durere), febră, durere de cap, friguri, epuizare.
 
Tularemia glandulară – persoanele cu această formă de tularemie prezintă aceleaşi semne şi simptome tipice tularemiei ulceroglandulare, excepţie făcând ulcerele de piele.
 
Tularemia oculoglandulară – afectează ochii şi poate include: durerea unui ochi, roşeala ochilor, lăcrimare, un ulcer apărut în interiorul pleoapei.
 
Tularemia orofaringeală – este cauzată cel mai adesea de prepararea necorespunzătoare a cărnii animalelor vânate şi această formă a bolii afectează tractul digestiv. Semnele şi simptomele includ: febră, faringită (durere în gât), stare de vomă şi diaree.
 
Tularemia pneumonică – apare cel mai adesea la persoanele în vârstă şi se manifestă prin următoarele simptome: tuse, durere în capul pieptului, dificultăţi respiratorii. Alte forme ale tularemiei se pot răspândi la plămâni.
 
Tularemia tifoidă – o formă rară a bolii care cuprinde: febră ridicată, epuizare extremă, vomă şi diaree, splenomegalie (mărirea splinei) hepatomegalie (mărirea ficatului), pneumonie.

Tularemia - Cauze

Tularemia nu apare pe cale naturală la oameni şi nici nu este transmisă de la o persoană la alta. Oricum, tularemia este răspândită peste tot în lume, în special în zonele rurale deoarece multe mamifere, păsări, insecte şi peşti sunt infectate cu F. tularensis. Această bacterie poate trăi multe săptămâni în murdărie, apă sau la animalele moarte.
 
Tularemia se poate transmite la oameni prin mai multe modalităţi.
 
Semnele şi simptomele bolii sunt determinate în funcţie de modul în care este contractată boala. Tularemia se poate transmite prin următoarele medii: muşcături de insecte, expunerea la animale bolnave sau moarte, bacteriile transmise pe cale aeriană, mâncarea sau apa contaminată.

Tularemia - Complicaţii

Dacă nu este tratată, tularemia poate fi fatală.
 
Alte complicaţii posibile includ: pneumonia (inflamarea plămânilor poate duce la insuficienţă respiratorie, o afecţiune în care plămânii nu primesc suficient oxigen, nu eliberează suficient dioxid de carbon sau ambele situaţii), meningita (infecţie serioasă care poate pune în pericol viaţa indivizilor deoarece aceasta se poate răspândi în fluidele şi membranele care înconjoară creierul şi măduva spinării), pericardita (presupune iritarea şi umflarea pericardului, membrana îngustă care înconjoară inima.
 
Pericardita uşoară se vindecă de obicei fără tratament dar cazurile mai serioase pot necesita terapia cu antibiotice) şi osteomielita (bacteria care cauzează tularemia se răspândeşte adesea la oase ceea ce duce la durere, descreşterea capacităţii de funcţionare a articulaţiilor, sensibilitate, înroşirea pielii sau apariţia unor răni deschise în zonele afectate).

Tularemia - Diagnostic

Deoarece este o boală rară ale cărei simptome pot fi similare altor boli, tularemia poate fi dificil de diagnosticat. Doctorii pot verifica existenţa bacteriei F. tularensis prin efectuarea unor teste de sânge sau de spută. Calea preferabilă de diagnostic este aceea care se bazează pe identificarea anticorpilor la bacterie printr-un test de sânge. Pentru evidenţierea semnelor pneumoniei medicii pot realiza o radiografie.

Tularemia - Tratament

Tularemia poate fi tratată cu antibiotice de tipul streptomicinei sau gentamicinei care sunt administrate intramuscular sau intravenos. În funcţie de tipul de tularemie care este supusă tratamentului, doctorii pot prescrie antibioticele orale de tipul tetraciclinei.
 
Pacientul poate primi de asemenea o terapie pentru complicaţiile apărute şi care fac referire la pneumonie sau meningită. Pacienţii care se recuperează dobândesc imunitate la boală dar nu este exclus ca unii din aceştia să se confrunte cu o recidivă a bolii.

Tularemia - Prevenţie

În cazul în care se desfăşoară activităţi care pot favoriza contactul cu bacteria sunt necesare unele măsuri de prevenţie.
·         Protejaţi-vă de insecte - cele mai multe persoane se infectează cu bacteria prin intermediul muşcăturilor de insecte. Purtaţi o vestimentaţie adecvată care să includă mănuşi, şosete sau haine cu mânecă lungă
·         Aveţi grijă în momentul în care vă ocupaţi de grădinărit – îmbrăcămintea adecvată este extrem de importantă. De asemenea trebuie acordată o grijă mare şi ustensilelor de grădinărit
·         Protejaţi-vă animalele de companie – supravegheaţi animalele pentru ca acestea să nu intre în contact cu animale moarte, asiguraţi protecţie împotriva puricilor sau a muşcăturilor de insecte
·         Mânuiţi cu grijă animalele – persoanele care vânează iepuri trebuie să poarte mănuşi şi să se spele pe mâini cu apă şi săpun după ce au atins animalul. Carnea trebuie preparată corespunzător.
 
Măsurile de prevenţie vă ajută să evitaţi contractarea bolii şi să vă protejaţi sănătatea.

 
Sanatateatv.ro