Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      18:27
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Virusul West Nile

Virusul West Nile

21 iulie 2015    

Ce este virusul West Nile?

Virusul West Nile este transmis în randul păsărilor sălbatice de ţânţarii Culex, în Africa, Orientul Mijlociu, sudul Europei şi Asia. De asemenea, virusul West Nile mai poate afecta cai, câini, pisici, lilieci, maimuţe, veveriţe, iepuri etc.
 
Virusul West Nile este un virus din familia Flaviviridae, care se găsește atât în regiunile tropicale cât și în cele temperate. Principala cale de infecție la om este prin muşcătura unui țânțar infectat. Dar, virusul West Nile nu se transmite de la om la om, nu se ia prin atingere sau sărut.
 
Totuşi, virusul West Nile este şi o cauză de boală febrilă care, ocazional, determină meningita aseptică şi encefalita severă, infecţii frecvente în rândul copiilor şi bătrânilor.
 
Sindromul de febră determinat de virusul West Nile se deosebeşte de alte sindroame prin apariţia frecventă a unei erupţii maculopapulare, concentrată pe trunchi şi a unei adenopatii (inflamarea ganglionilor).

Infectarea cu virusul West Nile - Simptome

Dacă o persoană a fost înţepată de un ţânţar purtător al virusului West Nile, primele simptome vor apărea într-o perioadă de maximum 15 zile. În foarte puţine cazuri, virusul West Nile a fost transmis prin transfuzie sau de la mamă la copil. nu se ia ia prin atingere sau sărut.
 
Din păcate, aproape toate persoanele infectate cu virusul West Nile nu prezintă niciun simptom. În principal, virusul West Nile are trei efecte: o infecție asimptomatică, un sindrom de febră ușoară numit febra West Nile şi meningita sau encefalita West Nile.
 
Deşi aproximativ 80% dintre oamenii infectaţi cu virusului West Nile nu dezvoltă niciun simptom, în 20% dintre cazuri, manifestările sunt uşoare şi apar între două şi opt zile de la infectare şi constau în febră uşoară, cefalee, frisoane, transpiraţie excesivă, stări de slăbiciune, dificultăţi la înghiţire şi dureri articulare, care pot dura câteva zile şi dispărea apoi, treptat.
 
Simptom este cel mai grav constă în encefalită sau meningită cauzate de pătrunderea virusului West Nile în zona meningelui.
În acest caz, apar simptome precum: dureri de cap, gât înţepenit, dezorientare, comă, tremurat, convulsii, stare de slăbiciune, vedere slabă, amorţeala degetelor, paralizie, între trei şi 14 zile de la contactul cu virusul.
 
Aceste simptome pot dura câteva săptămâni şi efectele neurologice pot fi permanente. În aceste cazuri urmează meningita, encefalita sau moartea.

Virusul West Nile - Diagnostic

Diagnosticul de meningită sau encefalită provocate de virusul West Nile se poate stabili în urma unei puncţii lombare.

Virus West Nile - Tratament

În urma tratamentului, simptomele pot să dispară între şapte şi 10 zile, deşi starea de oboseală poate persista mai multe săptămâni, în timp ce inflamarea ganglionilor limfatici poate dura chiar şi două luni.
 
Până în prezent, nu a fost dezvoltat un vaccin sau un tratament specific în cazul infectării cu virusul West Nile. Cei mai expuşi la infectarea cu virusul West Nile sunt bătrânii.
Nu există un tratament special în cazurile persoanelor infectate cu virusul West Nile. În cazurile în care persoana are simptome foarte uşoare, vor dispărea cu uşurinţă. Este necesară spitalizarea doar în cazurile simptomelor mai grave. 

Sunt recomandate următoarele măsuri de prevenire împotriva virusului West Nile

Măsurile de prevenire includ:
- evitarea expunerii la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi,
- utilizarea de substanţe chimice repelente de ţânţari,
- împiedicarea, pe cât posibil, a pătrunderii ţânţarilor în casă,
- asigurarea desecării băltirilor de apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientele de apă stătută.
 
În cazul în care apar simptome ale infectării cu virusului West Nile, se recomandă să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau la cel mai apropiat cabinet medical.