Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Joi, 19 iul 2018      11:32
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Yersinioza, o infectie care poate aparea datorita prepararii necorespunzatoare a carnii

Yersinioza, o infectie care poate aparea datorita prepararii necorespunzatoare a carnii

07 august 2015    

Yersinioza este o boală infecţioasă cauzată de o bacterie din genul Yersinia (enteropatogene). În Statele Unite ale Americii, cea mai comună cauză a bolii este bacteria Y. enterocolitica.

Infecţia cu Y. Enterocolitica poate determina o varietate de simptome care depind de vârsta persoanei infectate. Infecţia cu Y. Enterocolitica apare cel mai adesea la copii.

Simptomele comune la copii sunt febra, durerea abdominală şi diareea (adesea sângeroasă). Simptomele apar la circa 4-7 zile de la expunere şi pot dura între una şi trei săptămâni sau chiar mai mult. La copiii mai mari şi la adulţi, durerea abdominală de pe partea dreaptă şi febra pot fi simptomele predominante şi pot fi confundate cu apendicita. Într-o mică proporţie din cazuri, pot apărea complicaţii de tipul erupţiilor cutanate, durerilor articulare sau răspândirea bacteriei în sânge.

Ce tip de germene este Y. Enterocolitica?

Y. enterocolitica aparţine unei familii de bacterii în formă de bacil (bastonaş).
 
Alte specii de bacterii din această familie includ Y. Pseudotuberculosis, care poate cauza o boală similară cu Y. Enterocolitica, şi Y. Pestis, care poate cauza o plagă.
 
Doar anumite serotipuri ale bacteriei Y. enterocolita determină îmbolnăvirea oamenilor. Cel mai mare rezervor pentru Y. enterocolita este reprezentat de anumite animale care pot transmite boala, cum ar fi porcii, deşi alte serotipuri ale bacteriei pot fi transmise şi de animale precum iepurii, oile, vitele, caii, câinii şi pisicile.

Cum se infectează oamenii cu Y. enterocolitica?

Infecţia apare cel mai adesea prin consumul de alimente contaminate, în special produse din carne de porc care nu sunt preparate corespunzător.
 
Prepararea necorespunzătoare a intestinelor de porc reprezintă principalul factor de risc.
 
Copiii se pot infecta în momentul în care părinţii lor manevrează carnea infestată şi nu se spală pe mâini înainte de a atinge copiii, suzetele sau jucăriile acestora. În unele cazuri infecţia poate fi transmisă ca urmare a trecerii bacteriei din degetele murdare ale unei persoane la gura alteia. Acest lucru se întâmplă când nu se respectă normele de igienă de bază.
Rareori, organismul se transmite prin intermediul unei transfuzii de sânge contaminat.

Cât de comună este infectarea cu Y. enterocolitica?

Y. enterocolitica este o cauză nu foarte frecventă a diareei şi a durerii abdominale. Pe baza datelor furnizate de Reţeaua de Supraveghere a Bolilor Active Foodborne (FoodNet), care măsoară povara şi sursele unor boli specifice de-a lungul timpului, aproximativ o cultură de infecţie cu Y. enterocolitica dintr-un număr de 100.000 de persoane este confirmată în fiecare an. Numărul copiilor infectaţi este mult mai mare comparativ cu cel al adulţilor. Infecţia este mai răspândită iarna.

Cum poate fi diagnosticată infecţia cu Y. enterocolitica?

Infecţiile Y. enterocolitica sunt diagnosticate în general prin detectarea organismului din scaunul pacientului. Foarte multe laboratoare nu realizează acest test de rutină pentru Y. enterocolitica, aşa că este important să sesizaţi personalul laboratorului atunci când infecţia cu bacteria este suspectată, pentru ca testele speciale să poată fi efectuate.
 
Organismul poate fi identificat şi prin recoltarea unor probe din gât, nodulii limfatici, fluidul arterial, urină, bilă şi sânge.

Cum poate fi tratată infecţia cu Y. enterocolitica?

Cazurile fără complicaţii de diaree datorate Y. enterocolitica se rezolvă de obicei de la sine fără administrarea unui tratament cu antibiotice. Oricum, în cele mai severe sau complicate infecţii, antibioticele pot fi utile.

Există consecinţe pe termen lung ale infecţiei cu Y. enterocolitica?

Cele mai multe infecţii nu prezintă complicaţii şi se rezolvă complet. Ocazional, unele persoane dezvoltă dureri articulare, cel mai adesea în genunchi, glezne şi încheietura mâinilor.
 
Aceste dureri articulare se dezvoltă la circa o lună după episodul iniţial de diaree şi se rezolvă într-un interval cuprins între una şi şase luni. O erupţie cutanată ce poartă numele de eritem nodos poate apărea la nivelul picioarelor sau pe bust, mai ales în cazul femeilor. În cele mai multe cazuri eritemul nodos se rezolvă spontan în circa o lună.

Ce se poate face pentru prevenirea infecţiilor?

Pentru prevenirea infecţiilor orice persoană poate urma câţiva paşi. Aceştia fac referire la:
 
·         Evitarea preparatelor din carne de porc care nu sunt gătite corespunzător
·         Consumul de lapte pasteurizat
·         Spălarea corespunzătoare a mâinilor cu apă şi săpun înainte de a consuma alimente şi a le pregăti
·         Prevenirea contaminării în masă în bucătărie: folosirea ustensilelor separate pentru carne şi alte alimente. Curăţarea ustensilelor cu săpun şi apă fierbinte după ce a fost pregătită carnea crudă
·         Folosirea într-un mod sanitar a măruntaielor de la animale
 
Cazurile de infecţie cu Y. enterocolitica nu trebuie declarate în mod obligatoriu autorităţilor de sănătate publică din teritoriu. Cu toate acestea, dacă apare un număr mare de cazuri de îmbolnăvire, cu o sursă de infecţie comună, sunt necesare măsuri suplimentare care să protejeze sănătatea publică.