Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      09:01
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Anemia cauzata de deficitul de B12

Anemia cauzata de deficitul de B12

22 iunie 2015    

Anemia cauzată de deficitul de vitamina B12 este o afecţiune hematologică ce apare, de cele mai multe ori, în rândul adulţilor.

Boala se manifestă prin oboseală, paloare, tahicardie şi o stare generală proastă. 

Vitamina B12 intervine în formarea celulelor sângelui, respectiv a eritrocitelor (globulele roşii), fiind esenţială în buna funcţionare a organismului. Fără o concentraţie suficientă de B12 organismul uman nu poate sintetiza eritrocitele, globule care transportă oxigenul către celelalte celule.

Simptomele aneminei cauzate de deficitul de B12

Anemia cauzată de deficitul de B12 are următoarele simptome:

• Senzaţia de oboseală excesivă şi nejustificată
• Stare generală proastă
• Ameţeli, tulburări de echilibru
• Paloare a pielii
• Sensibilitate la nivelul limbii (roşeaţă, sângerare)
• Tahicardie
• Probleme digestive (diaree sau constipaţie)
• Dificultăţi de concentrare
• Depresie
• Confuzie

În fazele incipiente ale afecţiunii, deficitul de vitamina B12 urmat de instalarea anemiei poate fi asimptomatic. Simptomele apar şi devin supărătoare în momentul în care carenţa de B12 din organism este foarte mare.

Cauzele deficitulului de B12

Deficitul de vitamina B12 este cauzat, în primul rând, de o alimentaţie dezechilibrată, săracă în produse din carne (principala sursă de B12). Deficitul de vitamina B12 poate să mai apară şi atunci când organismul nu poate să absorbă această substanţă din alimente.

Acest lucru se produce, de regulă, atunci când pacientul se confruntă anemie pernicioasă, afecţiune care duce la distrugerea celulelor gastrice, responsabile de absorbţia vitaminei B12.

Alte cauze mai pot fi: unele afecţiuni digestive, infecţii sau administrarea excesivă de medicamente pentru boli gastrice (gastrită, ulcer).

Diagnosticarea anemiei cauzate de deficitul de vitamina B12

Anemia cauzată de deficitul de vitamina B12 poate fi diagnosticată cu ajutorul analizelor de sânge, în special a hemoleucogramei şi printr-o anamneză amănunţită, referitoare la simptomatologie şi la antecedentele medicale.

Tratamentul anemiei cauzate de deficitul de B12

Anemia cauzată de deficitul de B12 poate fi tratată de medicul specialist după o diagnosticare documentată.