Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      20:39
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Ascita

Ascita

13 iulie 2015    
Ascita reprezintă acumularea de lichid în cavitatea abdominală.
 
Din cauza compresiunii, capilarele se dilată, iar lichidul trece din vase în cavitatea peritoneală.
 
Ascita poate fi în cantitate mică, vizibilă fiind doar la ecografie în zona de jos a abdomenului, medie, depistată de medic la examinare, sau mare, când se asociază cu edeme (umflarea membrelor inferioare). Cantitatea de lichid acumulată în abdomen poate atinge chiar 30 de litri.
 

Ascita - Patogenie şi cauze

 
Ascita apăre frecvent ca semn de însoţire a unei afecţiuni, putând fi întâlnită în orice formă de ciroză, în special la ciroza atrofică, de origine etilică.
 
Ascita apare ca urmare a  prezenţei formaţiunilor tumorale, cirozei hepatice (cea mai des întâlnită cauză, cunoscută ca “apă la ficat“), insuficienţei renale, cancerului ovarian, peritonitei, dezechilibrului electrolitic, scăderii cantităţii de proteine din sânge (afecţiuni renale şi gastrointestinale), modificări la nivelul vaselor sanguine şi limfatice, ruptura vezicii urinare, inflamaţii sau infecţii, hipotiroidie, perforaţie de organ abdominal, sarcină extrauterină ruptă etc.
 

Ascita - Simptome

 
Ascita este însoţită de distensie abdominală, vomă, anorexie, respiraţie greoaie, durere la palparea abdomenului.
 

Ascita - Diagnostic

 
Diagnosticul pentru ascită se realizează pe baza semnelor clinice şi a ecografiei abdominale, care poate scoate în evidenţă prezenţa lichidului liber în abdomen, prezenţa tumorilor abdominale, diverse afecţiuni hepatice, renale, modificari cardiovasculare.
 
De asemenea, se mai folosesc analiza biochimică sanguină, hemoleucograma şi analiza lichidului extras prin puncţie sterilă pentru identificarea precisă a cauzei.
 

Ascita - Tratament

 
Tratamentul ascitei poate avea o componentă dietetică, medicamentoasă sau chirurgicală.
 
Pentru a elimina lichidul se foloseşte puncţia sau pe cale medicamentoasă (diuretice de ansă sau diuretice antialdosteronice), se tratează afecţiunea primară şi se restricţionează aportul de sodiu din alimentaţie.
 
De obicei, tratamentul ascitei se face în funcţie de cauza care a provocat-o.
 
Regimul alimentar presupune interdicţie la sare sau alimente sărate şi repaus la pat.
 
Cu regim şi tratament adecvat, ascita poate dispărea, uneori definitiv.
 
Ascita nu este o boală în sine, ci un semn în cadrul unor boli!