Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      06:23
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Imunoprofilaxia si imunoterapia, parti integrate in medicina de familie

Imunoprofilaxia si imunoterapia, parti integrate in medicina de familie

29 iulie 2015    
Imunoprofilaxia este o metodă specifică utilizată pentru prevenirea, colectivă sau individuală, a maladiilor infecţioase, prin imunizarea artificială a organismului.
 
Prevenirea infecţiilor depinde şi de eliminarea sursei specifice de infecţie şi de întărirea rezistenţei individuale (alimentaţie sănătoasă, igienă personală şi utilizarea apei potabile), dar cea mai eficace strategie de combatere a viruşilor s-a dovedit a fi crearea de imunităţi artificiale.
 
Imunoterapia reprezintă totalitatea metodelor ştiinţifice de tratament împotriva infecţiilor prin intermediul vaccinurilor şi serurilor imune, care conţin anticorpi specifici bolii respective. 
 
Imunoprofilaxia are două forme, una activă – prin administrarea în organism a unor Ag microbiene, cunoscutele vaccinuri, şi cea pasivă – introducerea în organism a unor preparate ce conţin Ac specifici, administrarea făcându-se intravenos sau intramuscular.  

Vaccinarea - Metodă eficace de imunizare a organismului

Vaccinarea primară, de bază, conferă organismului imunitate, iar vaccinările de rapel (revaccinarea) se utilizează pentru stimularea unui raspuns imun secundar, grăbind şi intensificând procesul.

În urma unor studii, s-au stabilit şi calităţile vaccinului ideal, cum ar fi: o imunogenitate înaltă, cu o administrare simplă şi eficace, fără efecte secundare, durată mare a vaccinului în organism, disponibilitate pe piata farmaceutică şi un preţ accesibil.
 
În cazul pacienţilor care suferă de procese cronice (stafilodermii, candidoze, dizenterie cronică), este indicat autovaccinul. Acesta este practic un vaccin preparat din tulpină microbiană izolată de la un bolnav şi inoculată aceluiaşi bolnav pentru stimularea imunităţii scontate.

Boala şi mortalitatea infantile, evitate prin vaccinuri

Scăderea îmbolnăvirilor şi mortalilăţii în cazul copiilor s-au redus vizibil în ultimii ani, acest proges fiind datorat în principal realizărilor în domeniul medical.
 
Au fost descoperite vaccinuri ca mijloc de prevenţie primară a îmbolnăvirilor, s-au îmbunătăţit mijloacele de asistenţă prenatală, s-au făcut descoperiri şi cercetări ale antibioticelor şi s-au diversificat instrumentele şi tehnicile de diagnostic şi tratament.
A fost preluat un control asupra vectorilor de transmitere ai unor boli, s-au realizat mijloace eficiente de sănătate publică, prin purificarea apei şi prin igiena manipulării alimentelor şi s-au luat decizii de izolare a indivizilor cu boli transmisibile.

Activitatea preventivă – Informare şi conștientizare asupra posibilelor pericole

Prevenţia este o practică importantă în medicina de familie, reprezentând o latură de bază a preocupărilor în cadrul asistenţei medicale primare.
 
Există trei componente principale ale activitaţii de prevenţie şi anume: prevenţia primară – realizată în special prin imunoprofilaxie şi consiliere, prevenţia secundară – care permite depistarea bolilor într-o fază presimptomatică şi prevenţia terţiară – care are ca scop prevenirea unor complicaţii în cazul bolilor deja instalate.
 
În cazul prevenţiei primare, imunizarea joacă un rol important, beneficiile acesteia fiind mai notabile la o grupă de vârstă pediatrică decât la grupa adultului.

Imunizarea, în practica medicinei de familie

Vaccinarea de rutină a copilului poate preveni un număr foarte mare de boli. Imunizările împotriva difteriei, tusei convulsive, tetanusului, polio-rubeolei, oreionului, precum şi alte vaccinări specifice, au condus la o scădere dramatică a cazurilor de îmbolnăvire.
 
Eficacitatea şi efectele secundare în funcţie de tipul vaccinului sunt consecinţe ce nu pot fi întotdeauna anticipate, dar pot fi influenţate de o informare şi o prescripţie corecte.
 
Medicul de familie, prin activitatea continuă pe care o desfăşoară începând cu etapa natală şi până la perioada de îmbătrânire a organismului, trebuie să asigure o asistenţă medicală atât omului bolnav, cât şi celui sănătos.
 
Prin urmare, medicina de familie trebuie să acorde o atenţie la fel de mare laturei preventive ca şi în cazul laturei curative.
 
Imunizarea prin vaccinări se recomandă în cazul pacienţilor sănătoşi, pacienţilor cu risc de a dezvolta o anumită boală, fie ca sunt în etapa asimptomatică sau în etapa în care încă nu au apărut complicaţiile bolii respective.