Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      08:20
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Narcolepsia

Narcolepsia

13 iulie 2015    
Lipsa sau tulburarea nevoii de somn este un fenomen care poate avea cauze diverse: hiperactivitatea glandei tiroide, diabet, consum excesiv de cofeină, spasme musculare sau poate avea la bază factori psihologici.
 

Narcolepsia - Ce este? 

 
Narcolepsia sau disomnia reprezintă o forma destul de gravă de tulburare a somnului, o boală neurologică care se manifestă sub forma unor atacuri de somn, survenite brusc, care pot apărea oriunde, iar funcţia stării de veghe este întreruptă temporar.
 
Narcolepsia este o manifestare morbidă care survine în crize repetate, de durată variabilă, caracterizate printr-o nevoie imperioasă şi necontrolabilă de somn, căreia nu i se poate opune, însoţită de zvâcniri scurte de moliciune a muşchilor. Atacurile de somn apar regulat, starea de veghe se transformă imediat în somn (cu vise).
 

Narcolepsia - Incidenţă

 
Narcolepticii pot adormi în orice moment, fără a avea control asupra întreruperii stării de veghe. Se estimează că un procent de 0,03% din totalul populaţiei este afectată de narcolepsie.
 

Narcolepsia - Simptome

 
Simptomul principal al narcolepsiei este somnolenţa excesivă la vârsta adolescenţei, însă semnele pot apărea de la o vârstă mai fragedă (şcolar, preşcolar), afectând în egală măsură ambele sexe.
 
Apariţia simptomelor la vârsta maturităţii este rar întâlnită, dar poate debuta în urma stresului puternic psihic şi social, dereglarea ritmului somn-stare de veghe.
 
Cei care suferă de narcolepsie nu pot sta în stare de veghe perioade mari de timp şi nu se pot bucura de efectul odihnitor al somnului. Nu se ştie încă ce provoacă această boală, dar se presupune că este autoimună şi poate avea cauze genetice: o anumită genă mutantă a apărut cu o frecvenţă ridicată în analizele celor cu narcolepsie, localizată între genele CPT1B şi CHKB.
Gena CPT1B controlează enzima care induce somnul, iar gena CHKB este responsabilă cu mecanismul de trezire.
 

Narcolepsia - Diagnostic diferenţial 

 
Narcolepsia trebuie diferentiaţă de variaţiile normale ale somnului, după-amiaza aparând o creştere fiziologică a somnolenţei, lipsa somnului poate induce somnolenţă în timpul zilei şi chiar halucinaţii, tulburarea de somn apărută ca urmare a folosirii  sau abstinenţa de la anumite substanţe sau medicamente.

Narcolepsia - Tratament

 
Din nefericire, nu există remedii concrete pentru narcolepsie, însă simptomele pot fi controlate prin terapii repetate. Cel mai bun tratament pentru narcolepsie este medicaţia combinată cu un ghid. Scopul tratamentului este ca pacientul să rămână cât mai mult timp treaz pe timpul zilei, pentru a-şi putea constitui un program regulat de somn, însoţită de o medicaţie adecvată.
 
Cei afectaţi de narcolepsie trebuie să evite situaţiile stresante, emoţiile puternice, alcoolul, să utilizeze pe cât posibil folosirea automobilului. De asemenea, se vor pot folosi stimulente ale sistemulul nervos central, dar cu anume precauţie pentru a evita dependenţa.