Info SănătateaTV.ro: Efectele diabetului matern asupra sănătății metabolice a copiilor Efectele diabetului matern asupra sănătății metabolice a copiilor Efectele diabetului matern asupra sănătății metabolice a copiilor
Sâmbătă, 18 aug 2018      18:35
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Secretiile postnazale

Secretiile postnazale

21 iulie 2015    

Ce sunt secreţiile postnazale?

Secreţia postnazală este o complicaţie supărătoare a unor diverse suferinţe respiratorii şi, în general, dispare după vindecarea tulburării primare.
 
Mucusul este un produs normal de secreţie a căilor nazale, însă atunci când este produs în exces, el este evacuat în faringe în loc de a fi eliminat prin nări.
Când afecţiunea se cronicizează - de exemplu, în urma unor alergii sau a unei sinuzite prelungite-mucusul poate picura în arborele bronşic, în special noaptea, generând tuse şi o expectoraţie abundentă. Deoarece secreţia postnazală este cel mai adesea un simptom al altei suferinţe, cea mai bună strategie constă în identificarea şi tratarea bolii de fond.

Secreţia postnazală - Cauze

Secreţia postnazală apoasă, împreună cu mâncărimi ale ochilor, nasului, palatului şi faringelui
(sau strănut, congestie şi lăcrimare) semnifică de obicei o rinită alergică declanşată de polenul
unor plante, praf, păr de animal sau alţi alergeni. Unele persoane dezvoltă secreţie postnazală în urma expunerii la iritanţi din mediu, precum fumul de tutun sau germeni patogeni aeropurtaţi.
 
Dacă secreţia postnazală implică un mucus gros, dureri de gât, nas înfundat şi care curge, cefalee, curbatură şi diminuarea simţului gustului şi mirosului, probabil aveţi o rinită virală - sau
guturai.
 
Secreţia postnazală intermitentă sau continuă, ce devine foarte pronunţată în condiţii de umezeală, schimbări de temperatură sau în perioadele de stres emoţional, poate reprezenta o
rinită vasomotorie. Această afecţiune poate fi, de asemenea, un efect secundar al anumitor medicamente.
 
Mucusul gros de culoare galbenă sau verzuie poate indica o infecţie respiratorie bacteriană sau virală. Atunci când secreţia nazală vâscoasă şi secreţia postnazală sunt însoţite de febră şi dureri congestive sau senzaţie de apăsare la nivelul feţei, este probabil vorba de o sinuzită.

Femeile ce fac tratament de substituţie hormonală sau iau contraceptive orale pe bază de estrogeni pot dezvolta o secreţie postnazală ca efect secundar al acestora; de asemenea, secreţia postnazală poate fi o complicaţie minoră a sarcinii.

Secreţiile postnazale - Simptome

Simptomele secreţiilor postnazale: scurgere de mucus de-a lungul faringelui,cu o consistenţă variabilă de la apoasă la vâscoasă,deseori asociată cu dureri în gât, tuse,răguşeală sau senzaţia de corp străin în faringe, pufnit, sforăit sau înghiţirea mucusului nazal.
 
Dacă tulburarea este însoţită de congestie nazală, febră, dureri sau o senzaţie de apăsare anormală la nivelul nasului şi feţei şi secreţie nazală vâscoasă, probabil aveţi sinuzită.
 

Secreţia postnazală - Diagnostic

Examenele de laborator ale mucusului pot determina dacă secreţia postnazală a apărut ca urmare a unei alergii, uneia dintre formele rinită sau unei alte afecţiuni.

Secreţia postnazală - Tratament

Atât tratamentul convenţional, cât şi cel alternativ, variază în funcţie de originea simptomelor: o alergie, un guturai sau o altă afecţiune.
 
Picăturile sau spray-urile decongestive pot contribui la ameliorarea secreţiei postnazale prin deschiderea căilor nazale, însă folosirea lor prelungită poate agrava problema. Organismul poate deveni temporar dependent de acestea şi trebuie să se adapteze după ce se întrerupe administrarea lor. Dacă persoana este hipertensivă, nu trebuie administrate decongestive orale fără aprobarea medicului.
 
Unele antihistaminice pot induce somnolenţă; dacă se întâmplă acest lucru, se caută produse cu ingrediente ce nu induc somnul. 

Tratamente alternative

Tratamentele alternative de vindecare a secreţiei postnazale se bazează mai ales pe metode de subţiere a mucusului neplăcut şi de ameliorare a cauzelor de fond.
 
Inhalaţiile de aburi pot contribui la degajarea căilor nazale.
 
De asemenea, se poate folosi un medicament împotriva tusei, eliberat sau o simplă soluţie de ser fiziologic sub formă de spray nazal pentru a ajuta subţierea mucusului din secreţia postnazală.
 
Se recomandă consumul de apăîn cantităţi mari (minim şase pahare pe zi) pentru a contribui la menţinerea unei consistenţe cât mai subţiri a mucusului şi umidificarea aerului din jur, în special, iarna.
 
* Datele sunt preluate din volumul “Medicina în familie”

 
Sanatateatv.ro