Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      08:07
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Ulciorul – Simptome si tratament

Ulciorul – Simptome si tratament

26 iunie 2015    
Ulciorul sau orjeletul este o inflamaţie a unei glande sebacee de la baza genei. În funcţie de locul de apariţie, ulciorul poate fi intern sau extern pleoapei.
 
Ulciorul este provocat de o infecţie virală. În primă instanţă, ulciorul apare sub forma unei mici umflături roşii, moi, ce ajunge la o dezvoltare maximă în aproximativ 3 zile. După această perioadă, ulciorul în mod normal se sparge şi se drenează.
 
Când apare ulciorul?
 
Ulciorul are de multe ori cauze necunoscute, însă de multe ori este incriminat Stafilococul auriu, ce e prezent pe tegumente în mod normal.
 
Ulciorul poate fi provocat de frecatul insistent al ochilor sau de folosirea unor produse de machiaj sau îngrijire a feţei care determină iritarea ochiului. De asemenea, înotul în piscine murdare sau în locuri neamenajate pot declanşa apariţia orjeletului. 
 
Cum se transmite ulciorul?
 
Ulciorul se poate răspândi prin contactul ochilor cu mâinile contaminate - mâna nespălată dusă la ochi-  sau prin atingerea şi utilizarea obiectelor sau suprafeţelor contaminate.
 
Ulciorul se poate răspândi şi prin intermediul picăturilor pentru ochi în cazul persoanelor răcite.
 
Simptomele ulciorului
 
Simptomele ulciorului includ roşeaţă la nivel ocular; disconfort (senzaţie de arsură sau înţepătură), vederea este de obicei normală, deşi apariţia unor „pete” poate fi un lucru comun. De asemenea, durere la nivelul ochilor în timpul expunerii la lumină, ochii umezi, dificultatea de a deschide ochii dimineaţa, prezenţa secreţiilor nazale sau a durerilor în gât mai constituie semne ale prezenţei infecţiei cu Stafilococ auriu la nivelul pleoapei.
 
Simptomele ulciorului se pot manifesta timp de 3-4 zile. Recuperarea totală a pacientului cu ulcior durează însă mai mult - aproximativ 10-14 zile de la apariţiei acestuia.
Orjeletul extern de multe ori se vindecă sponton, însă olciorul intern necesită un tratament chirurgical oftalmologic.
 
Ulciorul poate duce şi la complicaţii. Printre posibilele complicaţiiale ulciorului se numără cicatrizarea corneei, în urma unei infecţii severe şi prelungite.  Acest lucru poate duce la reducerea vederii sau chiar la orbire.
 
Tratamentul ulciorului
Tratamentul ulciorului va fi recomandat şi administrat numai de către medicul oftalmolog după o anamneză riguroasă şi a semnelor clinice prezente. 
 
Tratamentul ulciorului poate consta în administrarea de picături anti-inflamatorii şi picături cu antibiotice.Tratamentul ulciorului poate fi realizat şi prin aplicarea de unguentele special, însă numai la sfatul unui medic specialist.
 
Orjeletul nu trebuie stors, deoarece atunci când se "sparge" va duce la formarea flegmonului orbitar, una dintre complicaţiile oftalmologice şi neurologice care poate duce la starea de exitus.
 
Tratamentul ulciorului cu antibiotice orale poate fi necesar numai dacă infecţia se extinde la nivelul pleoapei sau al sprâncenei. Pentru a scăpa de disconfort, puteţi aplica comprese calde pe ochi timp de 5-10 minute de trei ori pe zi. În cazul în care un ulcior foarte mare nu se vindecă doar prin intermediul tratamentului ambulator, ulciorul trebuie incizat de către un medic specialist.
 
Cum putem preveni apariţia ulciorului ?
 
O primă măsură ar fi igiena riguroasă şi corectă prin spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun. Atingerea ochilor cu mâinile nespălate este nerecomandată. De asemenea, se mai recomandă să nu se folosească la comun cu alte persoane prosoapele, ochelarii sau produsele de machiaj. O altă măsură de prevenire ar fi utilizarea şerveţelelor de unică folosinţă. Evitarea zonelor cu praf sau poluate poate fi un pas bun pentru prevenirea apariţiei orjeletului.  Unii specialişti recomandă ca pacienţii să se vaccineze anti-stafilococic.
O altă măsură ce trebuie luată în considerare este ca înotul să fie realizat în locuri special amenajate şi bine igienizate.