Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      17:11
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Vaccinul impotriva virusului AH1N1 – Grupe de risc si mod de administrare

Vaccinul impotriva virusului AH1N1 – Grupe de risc si mod de administrare

26 iunie 2015    

Vaccinul împotriva gripei A H1N1 este la fel de sigur precum vaccinul împotriva gripei sezoniere, potrivit reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Conform acestora, efectele secundare rezultate în urma efectuării vaccinului împotriva gripei A H1N1 sunt similar cu cele ale vaccinului împotriva gripei sezoniere.

Categoriile expuse la virusul AH1N1

Virusul AH1N1 este foarte periculos pentru femeile însărcinate. Studiile recente arată că femeile gravide infectate sunt expuse la un pericol de 10 ori mai mare de a ajunge la spital în unităţile de terapie intensivă decât persoanele infectate cu virusul AH1N1 din celelalte grupe de risc. Între 7% şi 10% din cazurile spitalizate sunt femei care se află în trimestru al doilea sau al treilea de sarcină.

Beneficiile vaccinării AH1N1 depăşesc cu mult riscurile, explică reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.  Vaccinul AH1N1 nu are, conform rezultatelor studiilor realizate până în prezent, efecte dăunătoare asupra sarcinii, fertilităţii, asupra embrionului sau fătului, sau asupra dezvoltării post-natale.

Pe de altă parte, femeile gravide pot dezvolta complicaţii severe în urma îmbolnăvirii cu gripa AH1N1.  Din acest motiv, femeile gravide sunt un grup care ar trebui să fie vaccinat cu prioritate împotriva infecţiei cu virusul gripal A H1N1.

Vaccinarea împotriva gripei AH1N1 va avea în vedere, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în primul rînd grupurile de risc cele mai expuse la infectarea cu gripa porcină.

În România, vaccinul AH1N1 va fi utilizat mai întâi pentru vaccinarea personalului medico-sanitar care intră în contact direct cu pacienţii bolnavi şi pentru vaccinarea elevilor de liceu şi a studenţilor din cele două mari focare - Iaşi şi Bucureşti.

Vaccinul AH1N1 va fi utilizat şi pentru imunizarea personalul angajat în cadrul poliţiei de frontieră de la graniţa cu Ucraina şi a locuitorilor din satele din zonă. 

Doze duble de vaccin A H1N1 pentru copii

Oficialii americani citaţi de Reuters, au anunţat că este posibil ca micuţii cu vârsta de până la 10 ani să aibă nevoie de doua doze din vaccinul AH1N1, în timp ce persoanele care depăşesc această vârstă vor dobândi imunitate după o singură doză de vaccin AH1N1.

Vaccinul AH1N1 provoacă, conform testelor clinice, acelaşi tip de reacţii la copii ca şi în cazul celui de sezon.

Vaccinul AH1N1 va fi făcut în cazul copiilor de până la 10 ani, la o distanta de 21 de zile.

Odată cu vaccinul AH1N1 va fi făcut şi unul contra gripei de sezon, în acest fel evitandu-se vaccinările succesive.

Pe viitor, pentru că există riscul ca virusul să se întoarcă, posibil cu mutaţii, este posibil ca vaccinul vaccinul AH1N1 să fie inclus în vaccinul contra gripei de sezon, potrivit Reuters.