Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Sâmbătă, 26 mai 2018      11:51
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Mami, de unde vin copiii?

Mami, de unde vin copiii?

06 iulie 2015    
Cel mai probabil îţi aminteşti experinţa primului copil. Tu şi partenerul tău aţi ajuns acasă cu bebeluşul şi aţi început o nouă viaţă în trei. Deşi familia s-a extins, legăturile dintre voi s-au creat simplu, fără probleme.
 

Un nou frăţior - bucurie sau mare supărare?

 
Însă acum, că aveţi un al doilea copil, s-ar putea să apară anumite nemulţumiri din partea copilului mai mare. Sau poate sunteţi îngrijorată cum va reacţiona acesta în momentul în care noul frăţior se va naşte şi va veni acasă.
 
Copiii au opinii şi reacţii diferite atunci când părinţii lor le spun că vor avea un frate sau o soră. Unii sunt foarte încântaţi, dar alţii devin de-a dreptul speriaţi sau reacţionează negativ la perspectiva că vor trebui să împartă tot ce au cu încă cineva.
 
Indiferent dacă copilul dumneavostră este emoţionat sau nu de această veste, există anumite modalităţi de a face mai uşoară trecerea la o familie mai numeroasă.
 

Încercaţi să îl implicaţi în creşterea celui mic

 
În funcţie de vârsta copilului, poate vă doriţi ca acesta să fie alături de dumneavostră pe perioada sarcinii sau chiar să asiste la naştere. Unii
copii se simt confortabil vizavi de acest lucru, alţii nu.
 
Dacă e suficient de mare şi nici nu vrea să audă de aşa ceva, e bine să îl aduceţi totuşi la spital să vă viziteze şi să vadă copilul imediat ce aţi născut. Aceasta e o modalitate bună de a crea o legătură între fraţi.
 
Unele persoane se gândesc chiar să aleagă un cadou pentru copilul mai mare din partea nou-născutului. O supriză pe care să scrie „Te iubesc” sau „Pentru cea mai bună soră/bun frate” va ajuta la crearea şi întărirea legăturii dintre fraţi.
 
Este important să lăsaţi copilul să ţină în braţe bebeluşul cât mai curând posibil, astfel încât să se convingă că cel mic e... real. Chiar dacă copilul este mic, lăsaţi-l să stea pe pat, lângă dumneavoastră, în timp ce hrăniţi bebeluşul. Îl poate mângâia, ţine de mână sau cânta. Interacţiunile de tipul acesta îl vor ajuta să construiască o relaţie pozitivă cu noua persoană din viaţa lui.
 

Aveţi răbdare, legătura dintre copii se va crea în timp

 
Ţineţi cont însă că, indiferent cât de entuziasmat ar putea părea copilul dumneavoastră în privinţa noului frăţior sau surioare în timpul sarcinii, acum, după naştere, când se dovedeşte că nou născutul este „real”, acest lucru s-ar putea să se schimbe. El poate poate deveni de-a dreptul morocănos.
 
Este important să îi daţi de înţeles că îl iubiţi în continuare, făcându-vă timp pe care să-l petreceţi doar voi doi, poate chiar atunci când cel mic doarme.
 
Copilul cel mare se va adapta cu timpul la noul membru al familiei. Doar aveţi răbdare cu el şi totul va fi bine.