Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      08:36
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Nevroza sezoniera

Nevroza sezoniera

28 iulie 2015    
Ce este nevroza afectivă sezonieră?
Nevroza afectivă sezonieră este o formă “melancoliei de iarnă”, ce aduce cu sine letarargie şi îngrădeşte funcţionalitatea normală. Recent a fost recunoscută ca afecţiune de sine stătătoare,
Persoanele ce suferă de nevroză afectivă sezonieră trec prin salturi de dispoziţie extreme.

Nevroza afectivă sezonieră - Incidenţa

Cercetările sugerează că nevroza afectivă sezonieră ar putea afecta 11 milioane de persoane în SUA anual şi alte 25 de milioane suferă de o formă mai uşoară, numită „melancolie de iarnă". De patru ori mai multe femei decât bărbaţi suferă de nevroză afectivă sezonieră, afecţiune ce tinde a se moşteni în familie.
Cu cât locuitorii trăiesc mai aproape de unul din poli, cu atât incidenţa bolii este mai mare. Persoanele din Canada sau nordul SUA au o probabilitate de 8 ori mai mare de a cădea victimă nevrozei afective sezoniere decât cei ce trăiesc în regiuni sudice.

Nevroza afectivă sezonieră - Cauze

Explicaţia cea mai probabilă implică neurotransmiţătorul serotonină, care, în zilele scurte de iarnă atinge cele mai scurte concentraţii în unele regiuni cheie ale creierului. Acest fapt conduce la apariţia depresiei.

Indiferent de rolul constituienţilor chimici, nevroza afectivă sezonieră este declanşată şi de lumina insuficientă de afară şi exarcebată de stres.

Nevroza afectivă sezonieră - Simptome

Simptomele nevrozei afective sezoniere apar, în special toamna şi iarna - depresie, dificultate în a se bucura de viaţă, pesimism cu privire la viitor, lipsă de energie, inerţie, apatie, creştere a duratei somnului, dificultate de trezire dimineaţa. De asemenea, afectarea a funcţionalităţii sociale - dificultate de a ajunge la timp la slujbă; sarcini în mod normal uşoare, acum par imposibile, creşterea poftei de mâncare, creşterea în greutate, dorinţa imperioasă de glucide, dorinţa de a evita oamenii, iritabilitate, crizele frecvente de plâns, scăderea dorinţei sexuale,  gânduri sau sentimente de sinucidere pot fi întâlnite ca manifestări clinice în cadrul nevrozei afective sezoniere.
 
La copii şi adolescenţi pot apărea următoarele simptome cum ar fi oboseală şi iritabilitate, crize de dispoziţie, dificultăţi de concentrare, vagi acuze fizice, dorinţe foarte intense de alimente de slabă calitate nutritivă.

Nevroza afectivă sezonieră - Diagnostic

Deoarece nu există teste de laborator pentru nevroza afectivă sezonieră, diagnosticul se pune pe baza anamnezei pacientului şi trebuie stabilit de un psihiatru cu experienţă în studiul acestei afecţiuni.

Nevroza afectivă sezonieră - Diagnostic diferenţial

Printre bolile cu simptome asemănătoare ce trebuie excluse se numără activitatea insuficientă a glandei tiroide, infecţiile virale cronice şi sindromul de oboseală cronică.
La copii trebuie luate în considerare şi abuzul şi anxietatea de separare, iar la adolescenţi, abuzul de droguri şi nevroza anxioasă.
 

Nevroza afectivă sezonieră - Tratament

Cel mai eficient tratament pentru nevroza afectivă sezonieră este terapia prin lumină, uneori combinată cu medicamentele antidepresive sau cu psihoterapia sau cu ambele.
 
Terapia prin lumină poate fi folosită în diferite moduri şi poate implica tipuri diferite de generatoare, vizoare şi lămpi. Toate au ca scop alimentarea ochiului cu o cantitate suplimentară de lumină.
 
Deoarece nevroza afectivă sezonieră este o formă de depresie, au fost folosite numeroase tipuri diferite de antidepresive. La ora actuală, medicamentele preferate sunt inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, deoarece reglează nivelurile cerebrale de serotonină şi au mai puţine efecte secundare decât multe alte antidepresive.
 
Masajul poate fi de asemenea un adjuvant util al altor terapii.
 În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au pus la punct dispozitive mici care emit ioni negativi în atmosfera dintr-o cameră. Aparatul de emisie a ionilor negativi pare deosebit de util pentru suferinzii de nevroză afectivă sezonieră.
 
Persoanele ce suferă de nevroză afectivă sezonieră au tendinţa de a mânca prea mult în timpul iernii, având în special dorinţe imperioase de dulciuri şi amidonuri.
 
* Datele sunt preluate din volumul “Medicina în familie”