Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      06:26
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Ce trebuie sa stim despre tuse si tratamentul acesteia

Ce trebuie sa stim despre tuse si tratamentul acesteia

31 iulie 2015    

Odată cu sezonul de iarnă, apar şi infecţiile respiratorii, manifestate în special prin tuse şi strănut.

Tusea - Aspecte generale

Tusea este în principal un reflex de protecţie al organismului, prin care se elimină corpuri străine, mucus sau alte iritante, cum ar fi praful din tractul respirator.

O tuse permanentă poate fi cauzată de viruşi şi infecţii, iar dacă aceasta persistă timp de cel puţin opt săptămâni, se recomandă o vizită la medicul de familie, pentru stabilirea unui tratament. Tusea este folositoare deoarece aduce mucusul de la plămâni şi ajută la prevenirea infecţiei bacteriene.

Oamenilor cu astm şi alte probleme ale căilor respiratorii le este recomandat să tuşească.

Tusea ese o inspiraţie profundă, urmată de o respiraţie profundă şi explozivă, cu glotă mai intai închisă şi apoi deschisă brusc, ceea ce creează un curent ca un uragan, implicând şi muşchii abdominali.
 
Tusea este un mod de a elimina secreţiile şi bacteriile din aparatul respirator inferior. Aceasta poate fi seacă, iritativă (fără secreţii sau cu secreţii reduse), caracteristică în principal a infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare sau productivă (cu secreţii) characteristic a infecţiilor cronice (de ex, traheobronşita cronică, BPOC).

Ce trebuie să evităm?

Iritanţii, cum ar fi fumul de tigară, praful sau alţi poluanţi, trebuie evitaţi. Dacă acest fapt este aproape imposibil poartă o mască pentru a te feri să inhalezi aceşti poluanţi.
 
Aciditatea stomacului trebuie, de asemenea, controlată deoarece contribuie la agravarea problemelor de tuse. Preparatele pentru tuse te pot ajuta, însă trebuie să te fereşti de medicamentele care sunt recomandate pentru mai multe simptome.

Tusea - Tratament

Tratamentul infecţiilor respiratorii depinde de severitatea lor, plecând de la metode simple, cum ar fi picături de nas, medicamente pentru febră, pentru durere de cap sau de gât, ajungând până la administrarea de antibiotice.
 
Acestea din urmă sunt necesare numai în anumite situaţii (de regulă, doar în pneumonii sau sinuzite purulente) şi trebuie prescrise de medic.
 
Excesul de antibiotice pentru infecţii respiratorii uşoare sau pentru tusea de altă natură, este cea mai importantă cauză a creşterii rezistenţei microbilor la antibiotice.

Hidratarea - Primul pas

Hidratarea este primul pas pentru tratarea cât mai rapidă a tusei, deoarece lichidele pot ajuta secreţiile pielii şi previn iritaţiile gâtului. Tusea uscată, seacă, poate fi tratată cu ajutorul ceaiului îndulcit cu miere.
Dropsurile de tuse pot fi de mare ajutor pentru a calma iritaţia gâtului, însă de cele mai multe ori există riscul ca acestea să nu aibă vreun efect pozitiv în tratarea tusei.

Tusea - Tratament medicamentos

Sunt două tipuri de medicamente care previn tusea, expectorantele şi reprimatele.
 
Expectorantele acţionează delicat asupra mucusului şi uşurează eliminarea acestuia, atunci când nu ai o tuse seacă.
 
Reprimatele controlează sau inhibă reflexul de tuse şi funcţionează cel mai bine în cazul tusei uscate, care te ţine treaz. Totodată, acestea trebuie folosite cu precauţie, deoarece, nu trebuie să ne tratăm de o tuse care colectează mucus încă din primele zile, ci numai după ce aceasta a devenit supărătoare.
 
Preparatele pentru tuse pot cauza complicaţii persoanelor care au deja probleme de sănătate, cum ar fi astm, insuficienţa cardiacă, tensiune arterială sau glicemie.
 
Preparatele pentru tuse pot, de asemenea, să interacţioneze cu alte medicamente, sedative sau calmante, şi să se influenţeze reciproc producând reacţii adverse în organism.
Citeşte cu atenţie instrucţiunile de administrare ale medicamentelor, întrebă farmacistul sau doctorul pentru a te ajuta să urmezi tratamentul corespunzător.
 
Tratamentul unui adult este cu totul altul decât cel al unui copil, motiv pentru care trebuie să urmezi indicaţiile de administrare a medicamentelor împotriva tusei la copii şi mai ales să respecţi intervalul de timp la care se administrează medicamentul respectiv.