Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Vineri, 25 mai 2018      03:29
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Accidentul vascular cerebral, cauza unor drame

Accidentul vascular cerebral, cauza unor drame

28 iulie 2015    

Accidentul vascular cerebral - AVC reprezintă o problemă gravă atât în ţara nostră, cât şi în restul lumii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că până în anul 2030, accidentul vascular cerebral va deveni principala cauză a mortalităţii pe glob, momentan aflându-se pe locul trei după bolile cardiovasculare şi cancer.

Accidentul vascular cerebral apare atunci când creierul nu mai este irigat corespunzător cu sânge şi nu mai primeşte oxigen(atac vascular cerebral ischemic) sau prin hemoragie cerebrală (atac vascular cerebral hemoragic). Urmările pot fi dramatice: handicap fizic sau psihic şi chiar deces.

AVC - Cauze

Persoanele cele mai expuse la un accident vascular cerebral sunt cele fumătoare, care suferă de obezitate, care au o hipertensiune arterială sau colesterol ridicat. Alte cauze pot fi arteroscleroza, consumul excesiv de alcool sau de droguri şi chiar stresul extrem.

AVC - Simptome

Imediat după producerea unui atac vascular cerebral, în funcţie de tipul accidentului şi de zona afectată apar mai multe simptome. Victima are dureri de cap puternice, nu mai are controlul asupra muşchilor vezicii urinare şi ai intestinului gros, îi este afectat auzul şi gustul, simte dificultăţi în respiraţie şi are un ritm cardiac neregulat.
 
Alte simptome sunt pierderea cunoştinţei, senzaţie de dezorientare, afectarea sau pierderea completă a vederii, paralizia muşchilor pe faţă, braţ sau picior.
 

AVC - Tratamentul şi prevenţia 

O persoană care a suferit un accident vascular cerebral riscă să sufere un nou atac în următorii ani, avertizează medicii. Un atac cerebral poate duce la pierderea memoriei, dificultăţi de vorbire, handicapuri fizice şi psihice.
 
Pentru recuperare se folosesc metodele terapiei fizice- pentru redarea mişcărilor, ergoterapiei - pentru reînvăţarea unor abilităţi şi logoterapiei - pentru pacienţii care au probleme cu vorbirea.
 
Pentru a nu se ajunge în aceste situaţii grave este foarte important să încercăm să prevenim un accident cerebral. Acest lucru se poate face prin consumul unor mâncăruri cât mai sărace în grăsimi, prin controlarea regulată a colesterolului şi prin efectuarea de exerciţii fizice care să menţină organismul sănătos.
 

AVC - Statistici îngrijorătoare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a plasat România printre ţările care se află pe primele locuri în lume în privinţa mortalităţii după un atac cerebral. În ţara noastră, se înregistrează 300 de atacuri cerebrale noi, faţă de 200, care reprezintă media europeană. Statistica trebuie să-i pună pe gânduri pe toţi cei care au un stil de viaţă care le afectează sănătatea.
 
 În urma accidentelor vasculare cerebrale aproape 33% dintre victime îşi pierd viaţa şi peste 30% rămân cu un handicap permanent. În urma unor tratamente intensive, restul reuşesc să fie recuperate.
 
Specialiştii din întreaga lume încearcă în permanenţă să găsească metode de recuperare a celor care au suferit accidente cerebrale.
 
În Statele Unite, proiectul “Penumbra”, un sistem de identificare a cheagurile de sânge, a avut rezultate peste aşteptări. Conform sitului clinicaltrials.gov, 156 de pacienţi care au suferit accidente vasculare cerebrale au fost supuşi intervenţiei cu tehnologia “Penumbra”. Rezultatele au fost extrem de încurajatoare.
Aproape 82% din vasele de sânge pe care s-a aplicat procedura au fost revascularizate, iar 42% dintre victime au prezentat îmbunătăţiri importante după doar o lună.