Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      20:42
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Anevrismul cerebral – optiuni terapeutice

Anevrismul cerebral – optiuni terapeutice

29 iunie 2015    

 Anevrismul cerebral este o afecţiune neurologică cauzată de dilatarea arterei cerebrale, arteră care contribuie la irigarea creierului.

Anevrismul cerebral - Simptome

De cele mai multe ori, anevrismul cerebral este asimptomatic, boala fiind depistată abia atunci când artera se rupe şi duce la apariţia accidentului vascular cerebral.

Anevrismul cerebral progresează, în foarte multe cazuri, fără simptome. Apariţia semnelor afecţiunii este cauzată de faptul că dilatarea produsă apasă pe zonele învecinate ale arterei cerebrale. În aceste situaţii, simptomele anevrismului cerebral includ dureri de cap (migrene), ameţeli, tulburări de vedere, dureri la nivelul cefei, leşinul sau crizele epileptice.
 
Anevrismul cerebral apare, în general, la pacienţii cu hipertensiune arterială şi la cei care au mai avut astfel de cazuri în familie. Atunci când artera se rupe, pacientul poate suferi traume grave şi iremediabile la nivelul creierului sau poate chiar să moară.
 

Anevrismul cerebral - Tratament

 
Tratamentul anevrismului cerebral se indică şi se realizează de medicul specialist - o colaborare neurolog şi medic neurochirurg este utilă - numai după diagnosticul documentat. 
 
Tratamentul anevrismului cerebral trebuie să fie aplicat urgent, atunci când formaţiunile se dilată rapid. Neoprită la timp, dilarea poate duce la ruperea arterei cerebrale şi chiar la deces. 
 
Tratamentul anevrismului cerebral variază în funcţie de mărimea arterei dilatate, vârsta pacientului şi starea generală de sănătate a acestuia. În cazurile în care mărimea anevrismului este mai mică de 10 mm, medicul specialist va opta pentru monitorizarea afecţiunii şi nu pentru intervenţia chirurgicală, necesară pentru anevrismele de dimensiuni mai mari.
 
Tratamentul anevrismului cerebral de dimenisuni mari şi care este simptomatic implică efectuarea unei intervenţii chirurgicale. Pacienţii diagnosticaţi cu o astfel de afecţiune pot suferi fie microembolizare, fie o clampare chirurgicală.
 
Microembolizarea presupune introducerea unui tub prin artera afectată, până aproape de formaţiunea cerebrală. Prin tubul inserat sunt eliberate bobine mici care scad presiunea şi, astfel, riscul de rupere a anevrismului. Microembolizarea este o intervenţie mai puţin riscantă comparativ cu clamparea chirurgicală.
 
Clamparea chirurgicală implică poziţionarea unei clame în jurul anevrismului pentru a scădea astfel presiunea şi pentru a preveni ruperea lui. Intervenţia de acest tip este extrem de riscantă şi poate pune în pericol viaţa pacientului.