Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      20:45
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Apoplexia

Apoplexia

28 iulie 2015    
Apoplexia reprezintă pierderea bruscă a cunoștinței și a sensibilității, cauzată de obicei de o hemoragie cerebrală.
 
Atacul de apoplexie este cauzat întotdeauna de obturarea unui vas de sânge din creier din cauza unui cheag de sânge sau a unei embolii astfel încât regiunea din creier alimentată de acest vas sangvin nu mai este suficient irigată şi alimentată cu oxigen şi substanţe nutritive.
 
Apoplexia are drept rezultat pierderea bruscă a cunoştinţei cu persistenţa circulaţiei şi respiraţiei, din cauza încetării funcţiilor cerebrale. Poate fi cauzată de o hemoragie cerebrală, de o embolie sau tromboză ale unei artere cerebrale.
Acest lucru înseamnă întotdeauna un prejudiciu grav al creierului. 

Apoplexia - Incidenţa

Congestiile cerebrale sau apoplexiile apar mai frecvent la oamenii de peste 55 de ani, iar numărul bărbaţilor afectaţi este cu 50% mai mare decât cel al femeilor. Pe de altă parte, s-a observat că această boală manifestă o tendinţă ereditară.
În plus, hipertensiunea arterială, diabetul, cardiopatia, concentraţia ridicată de grăsime în sânge, obezitatea, fumatul, alcoolismul şi alte boli conduc uşor la accidente vasculare cerebrale.

Apoplexia - Simptome

Printre simptomele apoplexiei se pot enumera: ameţeală, teamă, faţă desfigurată, halucinaţii, vedere neclară, tulburări de vorbire, amorţeala braţului sau piciorului, care se pot repeta de mai multe ori în aceeaşi zi.
 

Ce se face cu un pacient care are un atac apoplexie?

Când apare atacul de apoplexie, se recomandă să nu se mişte pacientul, hainele trebuie descheiate pentru a asigura respiraţia liberă, iar dacă accidentatul are spasme la mâini sau picioare, acesta trebuie menţinut nemişcat.
 
În plus, trebuie să-i protejeze gura cu un material textil, ca nu cumva acesta să-şi muşte limba din cauza spasmelor, iar capul pacientului trebuie întors într-o parte.

Apoplexia - Tratament

Tratamentul în caz apoplexiei este chirurgical, mai ales prin intervenţia chirurgicală miniinvazivă.    Alcoolul de orice fel, fumatul şi consumul de cafea sunt strict interzise.
 
În timpul crizelor de apoplexie trebuie observate: durata crizelor, tipul mişcărilor, direcţia de mişcare a capului precum şi direcţia în care se mişcă ochii, intervalul de timp în care pacientul revine la starea de constienţă şi funcţiile îşi reiau activitatea normală, date foarte importante pentru a stabili gravitatea afecţiunii.