Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      17:13
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Carenta vitaminelor B1 si B6 duce la aparitia unor boli neurologice importante

Carenta vitaminelor B1 si B6 duce la aparitia unor boli neurologice importante

21 iulie 2015    
Vitaminele B1 și B6 reprezintă elemente nutritive esenţiale vieţii. În cazul în care aportul acestor substanţe este necorespunzător, se poate ajunge la instalarea unor stări carenţiale sau a unor boli neurologice importante. 

Benfotiamina 

Benfotiamina reprezintă forma liposolubilă a vitaminei B1. Această substanţă este mult mai bine absorbită la nivelul organismului în comparaţie cu cantităţi egale de vitamină B1 hidrosolubilă. După absorbţia la nivel intestinal benfotiamina va fi transformată în vitamina B1 care este substanţa activă.
 
Aproximativ 75% din pacienţii cu diabet zaharat atât tip 1 cât şi tip 2 prezintă o carenţă demonstrată de vitamina B1 (tiamină).
 
Această carenţă are trei cauze: aport scăzut de vitamina B1 datorită unei alimentaţii necorespunzătoare, clearance-ul renal ridicat datorat unui defect de reabsorbţie a tiaminei la nivel tubular renal proximal precum şi consum ridicat detiamină, aceasta fiindimplicată în metabolizarea glucozei şi neutralizarea stresului oxidativ (ambele crescute la diabetici).
 
Benfotiamina corectează această carenţă în vitamina B1 avand rol protector vascular şi organic al inimii, creierului, nervilor şi ochilor persoanelor cu diabet zaharat.
 
Benfotiamina este superioară vitaminei B1 (tiaminei) datorită caracterului său lipofil. Benfotiamina este absorbită la nivel intestinal în proporţie de 7 ori mai  rapid decât tiamina, asigurând astfel concentraţii intracelulare superioare tiaminei, precum şi o remanenţă tisulară crescută.

Terapia cu vitamine

Răspunsul terapeutic este mai rapid decât în cazul tratamentului cu tiamină, iar eficienţa este garantată de concentraţia optima atinsă în celula ţintă.
 
Eficienţa benfotiaminei în prevenţia şi tratamentul complicaţiilor DZ a fost demonstrată de-a lungul timpului prin numeroase studii, fiind un tratament sigur cu efecte secundare rare şi toxicitate redusă. Benfotiamina spre deosebire de vitamina B1 este inodoră şi nu modifică mirosul pielii.
 
Ameliorarea simptomatologiei în boala neurologică creşte odată cu creşterea dozei de benfotiaminăşi cu durata tratamentului.