Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Sâmbătă, 26 mai 2018      02:30
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cum sa-ti pastrezi creierul in cea mai buna forma

Cum sa-ti pastrezi creierul in cea mai buna forma

31 iulie 2015    

Persoanele care îşi folosesc creierul într-un mod eficient, tind să aibă relaţii mai bune cu semenii, locuri de muncă mai interesante şi vieţi mai împlinite.

Dacă ne folosim de capacitatea creierului nostru, automat schimbăm şi circumstanţele şi ne îmbunătăţim memoria, scriu jurnaliștii de  la Daily Mail. Există așa numitele rezerve cognitive, iar teoria se bazează pe ideea că cei care au o rezervă mai mare de neuroni, au şi abilităţi cognitive mai puternice. Altfel spus, cu cât ne utilizăm creierul mai mult, cu atât cresc şansele să evităm pierderile de memorie. Repetând cuvinte mai complexe şi mai lungi, memoria este stimulată.

Memoria poate fi stimulată indiferent de vârstă

Dr. Tracy Packiam Alloway afirmă că memoria poate fi stimulată indiferent de vârstă, chiar dacă în timpul procesului de îmbătrânire creierul se micşorează cu aproximativ 2% la fiecare 10 ani. În general, rămân vii amintirile obţinute la vârsta de 20-30 de ani, mai ales că această perioadă este cea în care încercăm multe lucruri pentru prima dată.
 
O problemă a memoriei poate fi şi fenomenul prin care se poate descrie perfect semnificaţia unui cuvânt, până la cele mai mici detalii, dar nu putem numi ce este. Creierul nu trebuie să rămână blocat în utilizarea cuvintelor comune, ci trebuie să se îmbogăţească, folosind oportunităţi de a fi creativ.

Mintea poate fi antrenată prin jocurile de memorie

Pentru îmbunătăţirea memoriei, mai există şi jocurile de memorie.
Se poate începe prin stabilirea unui obiectiv, de exemplu cât mai multe nume de animale reţinute în 30 de secunde, poate chiar unul pe secundă. După ce aceste exerciţiu este făcut întocmai, se poate trece la un alt nivel, cât mai multe nume de animale care încep cu litera P în 30 de secunde.
Subiectele pot fi numeroase, iar acest exerciţiu de memorie poate fi făcut zilnic, în orice locaţie vă aflaţi. Scopul acestor tipuri de jocuri este de a provoca mintea pentru a crea conexiuni între elementele dintr-o anumită categorie. Totodată, poate fi modificată rutina zilnică prin schimbarea de scenă.

Un nivel ridicat de stres poate reduce volumul de hipocampus

Persoanele care vorbesc constant despre o problemă sau îşi fac publice gândurile, pot ruina procesul creativ atât de necesar. Studiile au arătat faptul că procesul creativ funcţionează mai bine atunci când gândurile nu sunt rostite, deoarece acesta este un proces automat de care se ocupă creierul.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că un nivel ridicat de stres poate reduce volumul de hipocampus, partea creierului care conţine materie cenuşie şi care este responsabilă cu absorbţia de noi informaţii, precum şi cortexul cingular anterior, care este legat de hormonii care se ocupă de controlul stresului.
Stresul conduce la hipertensiune arterială, iar într-un grup de 1000 de adulţi cu vârsta de peste 65 de ani, oamenii de ştiinţă au descoperit că cei cu hipertensiune arterială, aveau şi tulburări cognitive.