Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      22:18
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Glioblastomul, o varietate de tumora maligna

Glioblastomul, o varietate de tumora maligna

31 iulie 2015    

Tumorile cerebrale sunt afecţiuni ce pot fi identificate la orice vârstă, prin urmare fiecare om are un anumit risc pentru tumori cerebrale.

Însă un risc ceva mai mare în a dezvolta tumori cerebrale au copiii cu vârsta până în doi ani, precum şi bătrânii.

Cu toate acestea, tipurile de tumori dezvoltate pe diferite grupe de varsta variază foarte mult. Aşa se face că una dintre tumorile cu o malignitate extrem de ridicată, glioblastomul, apare mult mai des la persoanele în vârstă. Iar asta în timp ce meduloblastomul, de exemplu, este mai frecvent la copii.

Deşi din punct de vedere clinic cele două tipuri de tumori se comportă diferit, totuşi ambele pot duce la pierderea vieţii persoanei în cauză.

Glioblastomul -  Reprezintă aproape 50% din tumorile cerebrale

Glioblastomul sau astrocitomul de gradul IV este o afecţiune ce reprezintă aproximativ 50% din totalul tumorilor cerebrale, fiind în acelaşi timp cea mai comună şi mai agresivă tumoră primară a sistemului nervos central.
 
 Acest tip de neoplazie are o prevalenţă maximă, în general, la persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 şi 70 de ani. Dacă în cazul altor forme de tumori creşterea acesteia este lentă, iată că în cazul glioblastomului dezvoltarea este foarte rapidă şi se caracterizează prin distrugerea celulele nervoase normale.
 
Acest fenomen duce la simptome precum stări de vomă, cefalee, somnolenţă, crize epileptic, stări de amorţeală, tulburări de vorbire şi creşterea tensiunii intracraniene, şi are drept cauză leziuni la nivelul celulelor creierului ,care nu se vindecă şi care se transformă în celule precanceroase.

Glioblastomul – Tratament

În ceea ce priveşte tratamentul, acesta constă în ablaţia chirurgicală a tumorii şi în radioterapie.
 
În ciuda tuturor metodelor de recuperare aplicate pacientului, glioblastomul, această tumoră infiltrantă, recidivează în cele mai multe cazuri. Prin urmare prognosticul afecţiunii este unul sumbru. Altfel spus, supravieţuirea după operaţie şi tratament oncologic este în medie de 13 luni.
 
Pe de altă parte, studiile au arătat că responsabili de expansiunea procesului neoplazic în organism sunt exozomii, adică acele microvezicule ce conţin ARNm, microARN şi proteine variate implicate în procesul de dezvoltare a noi vase de sânge. În acest context, cercetătorii încearcă să găsească un posibil test care să ajute la diagnosticarea afecţiunii.
 
Mai exact, aceştia au observat faptul că glioblastomul, această tumoră de la care nu se aşteaptă în general rezultate pozitive în ceea ce priveşte vindecarea, eliberează exozomi într-o cantitate atât de mare încât depăşeşte bariera hemato-encefalică. În urma acestei observaţii, particulele în cauză au fost izolate.
Prin urmare s-ar putea ajunge şi la folosirea ARN-ului ce se găseşte în aceste vezicule în calitate de biomarker pentru o terapie ţintită.

Glioblastomul - Perspective terapeutice

Posibil vaccin ce ar putea prelungi viaţa pacienţilor cu glioblastom.
 
Pe de altă parte, cercetătorii vorbesc şi de un posibil vaccin care ar putea prelungi viaţa pacientului cu o fază avansată a glioblastomului cu peste 70%, respectiv cu 26 de luni.
Cu toate acestea nu trebuie să se renunţe la terapiile standard, vaccinul fiind administrat împreună cu acestea. De altfel, un astfel de vaccin ar putea să întârzie apariţia recidivelor cu până la 14 luni.