Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      12:33
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Hidroencefalia

Hidroencefalia

14 iulie 2015    
Hidrocefalia este cunoscută şi sub numele de "apă la creier". Lichidul cefalo-rahidian, un fluid apos, este secretat, în mod normal, în interiorul creierului în mod continuu.
 
Lichidul cefalo-rahidian circulă prin nişte conducte înguste de la un ventricul la altul, după care părăseşte creierul şi coboară la nivelul măduvei spinării.
În cele din urmă lichidul cefalo-rahidian este absorbit în sânge, iar cantitatea şi presiunea sa sunt menţinute între limite destul de stricte. Dacă drenajul lui este obstrucţionat în oricare din strâmtori, lichidul cefalo-rahidian se acumulează în interiorul ventriculilor creierului care se umflă şi determină compresiunea ţesuturilor din jur.
La sugari şi copiii mici, aceasta duce la mărirea dimensiunilor capului.
La copiii mai mari şi adulţi, dimensiunile capului nu mai pot fi modificate întrucât oasele craniului sunt deja sudate între ele.
 

Hidrocefalia - Cauze

 
Există mai multe motive care pot determina blocarea drenării lichidului cefalo-rahidian în sânge, cum ar fi prezenţa afecţiunii congenitale,
Hidrocefalia congenitală. În acest caz, hidrocefalia a fost prezentă încă de la naştere. Acest termen nu înseamnă că este vorba de o anomalie ereditară.
Adeseori, cauza hidrocefaliei congenitale nu poate fi determinată.  Nou-născuţii prematuri au un risc mai mare de a dezvolta hidrocefalie.
 
Copilul care se naşte mai devreme decât normal este mult mai vulnerabil decât unul născut la termen. Acest lucru se întâmplă deoarece multe părţi ale organismului său nu s-au maturizat.
 

Hidrocefalia - Tratamentul 

 
Tratamentul uzual constă în inserarea unui dispozitiv de creare a unui şunt. Este important de subliniat că acesta nu vindecă hidrocefalia şi că leziunile cerebrale deja produse sunt definitive. Şuntul controlează presiunea prin drenarea excesului de lichid cefalo-rahidian, prevenind astfel agravarea afecţiunii.
Aceasta face ca simptomele provocate de presiunea crescută să se îmbunătăţească, dar celelalte probleme sau leziunile cerebrale persistă.
 

Hidrocefalia - Complicaţii

Complicaţiile hidrocefaliei sunt cauzate fie de blocarea sistemului de şunt, fie de infecţii.

Rareori pot apărea defecte mecanice la nivelul valvelor.

Tubul sau cateterul poate deveni prea scurt datorită creşterii persoanei în cauză, impunând efectuarea unei intervenţii de lungire.