Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Sâmbătă, 23 iun 2018      11:38
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Meningita

Meningita

20 iulie 2015    

Ce este meningita?

 
Meningita este o infecţie a membranelor fine, numite meninge, care acoperă coloana vertebrală şi creierul. Meningita este aproape întotdeauna o complicaţie a altei infecţii virale sau bacteriene care a început în altă parte a organismului, de exemplu în urechi, sinusuri sau căile respiratorii superioare. Meningita bacteriană este o boală extrem de gravă, care necesită imediat îngrijiri medicale. Dacă nu este tratată rapid, meningita poate duce la moarte în câteva ore sau la leziuni neurologice ireversibile. Meningita virală tinde să fie mai puţin gravă; majoritatea oamenilor se vindecă complet, fără urmări.
 
Meningita începe prin simptome simple, asemănătoare gripei: febră, durere de cap şi vărsături, urmate de somnolenţă progresivă şi durere deseori intensă a cefei, mai ales la aplecarea în faţă a capului. Copiii foarte mici reacţionează deseori la durere prin arcuirea necontrolabilă a spatelui. Unele forme de meningită produc o erupţie roşu-închis sau purpurie într-o zonă oarecare a corpului. La copii, inflamaţia meningelui poate determina şi bombarea fontanelei - zona moale din creştetul capului.

Meningita - Cauze

Meningita bacteriană este determinată de o serie de bacterii. Trei tipuri explică circa 80% dintre cazurile de meningită: Hemophilus influenzae tip b, Neisseria meningitidis (meningococul) şi Streptococcus pneumoniae (pneumococul).
 
Aceste bacterii sunt deseori purtate în pasajele nazale sau în altă parte de pe corp de către un mic procent de oameni sănătoşi (care nu au manifestări clinice de boală) şi sunt răspândite de la o persoană la alta prin tuse şi strănut. Unele cercetări au indicat că oamenii sunt mai vulnerabili la meningita bacteriană după o gripă, deoarece ţesuturile nazale inflamate oferă bacteriilor o cale uşoară de pătrundere în organism.
 
Meningita virală poate fi declanşată de diferite virusuri, inclusiv câteva care provoacă diaree şi unul care poate fi transmis oamenilor de la hamsteri sau alte rozătoare infectate. 
 
Meningita poate fi provocată şi de ciuperci, cea mai frecventă fiind cryptococcus, care se găseşte în excrementele de porumbel. 
 
Meningita dată de ciuperci este rară la oamenii sănătoşi, dar nu şi la cei cu HIV/ SIDA.

Meningita - Simptome

Simptomele meningitei includ febră, durere intensă de cap, rigiditate a gâtului, umerilor sau spatelui,  durere puternică fulgerătoare coborând pespatele gâtului şi, uneori, de-a lungul coloaneivertebrale, la aplecarea gâtului înainte, incapacitate de a suporta lumina puternică, erupţie cu pete şi macule roşii-închis saupurpurii, în orice zonă a corpului, somnolenţă şi confuzie mentală, vărsături, convulsii şi comă, la sugari: un ţipăt ciudat, de tonalitate înaltă.

Meningita - Diagnostic

Confirmarea meningitei necesită o puncţie lombară, ce se efectuează sub anestezie locală: se strecoară un ac printre două oase ale coloanei vertebrale pentru a extrage o mică probă de lichid cefalorahidian.
 
Dacă lichidul, care în mod normal este clar, are aspect tulbure şi conţine celule de puroi, poate fi suspectată meningita.
 
Examinarea suplimentară va determina microorganismul specific implicat. Pot fi recoltate, de asemenea, probe de sânge, urină şi secreţii din nas sau urechi.

Meningita - Tratament 

Meningita, mai ales forma bacteriană, puneviaţa în pericol, trebuind tratată rapid prin mijloaceconvenţionale.
Cei cu meningită sunt internaţi în spital până la eradicarea infecţiei, ce poate dura până la două săptămâni. Pentru meningita bacteriană, se vor da doze foarte mari de antibiotice, poate pe cale intravenoasă, iar în cazul meningitei virale, tratamentul va consta, de obicei, din lichide s şi repaus.
 
Meningita este contagioasă. Dacă meningita a provocat hipersensibilitatea ochilor la lumină, camera va fi întunecată. Se vor folosi multe lichide şi aspirină pentru calmarea durerii de cap şi scăderea febrei. S-ar putea să fie necesar drenarea unui sinus sau o mastoidă (zonă a osului din spatele urechii) infectată, pentru prevenirea reinfecţiei.
 
Uneori, este prescris un vaccin pentru anumite tipuri de meningită meningococică unor grupuri mai mari de oameni, la apariţia unor mici epidemii, ca şi indivizilor care călătoresc într-o zonă cu risc de meningită.
 
Mai mult, vaccinarea împotriva bacteriei Hemophilus influenzae tip b face parte astăzi din vaccinarea de rutină a copiilor.
 
Deoarece meningita este o boală potenţial mortală cu evoluţie rapidă, trebuie utilizate tratamente medicale de urgenţă.
 
Pentru a preveni recidivele infecţiilor care pot duce la meningită, se recomandă adoptarea unei diete cu puţine grăsimi şi multe fibre, foarte nutritivă şi evitarea glucidelor şi alimentelor procesate. Suplimentele vitaminice pot fi de asemenea de folos: vitamina A, vitamina B şi vitamina C.
 
* Datele sunt preluate din volumul “Medicina în familie”