Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      08:45
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Metode de depistare a maladiei Alzheimer

Metode de depistare a maladiei Alzheimer

16 iulie 2015    

 Oamenii de ştiinţă au reuşit să găsească, după mai mulţi ani de cercetări, o metodă de a identifica maladia Alzheimer în stadii incipiente. Cercetătorii pot face acum diferenţa dintre un creier sănătos şi unul care a început să fie afectat Alzheimer.

 Studii şi alte metode de diagnostic ale Bolii Alzheimer

 
Un RMN tradiţional nu dezvăluie modul în care creierul este afectat de maladia Alzheimer. Oamenii de ştiinţă au apelat la tehnologia Tensor –DTI- scanarea şi măsurarea mişcării lichidelor din creier - pentru a identifica modificările subtile de la nivelul materiei cenuşii.
 
Studiile realizate de cercetătorii de la Universitatea Tor Vergata şi Fundaţia Santa Lucia din Roma au arătat că prin intermediul tehnologiei Tensor se pot cuantifica cel mai bine pierderile de memorie, mai eficient decât prin oricare altă metodă.
 
La studiu au participat 76 de persoane sănătoase - 44 de bărbaţi şi 32 de femei, cu vârste între 20 şi 80 de ani, recrutate din universităţi, centre de recreaţie comunitară, personal sanitar şi rude ale unor pacienţi din 2005 până în 2008.
 
Până acum, singurul mod în care se putea diagnostica cu certitudine maladia Alzheimer l-a reprezentat examenul morfopatologic post mortem al creierului, care evidenţiază leziunile caracteristice ale maladiei Alzheimer.
 
Maladia Alzheimer nu poate fi identificată prin niciun examen de laborator. Testele se efectuează pentru a exclude alte cauze posibile ale unei demenţe. Simptome asemănătoare pot să apară în boli însoţite de dezechilibre minerale, boli ale ficatului, nivele anormale ale hormonilor tiroidieni, tulburări de nutriţie cu deficit de acid folic sau de vitamină B12.
 
O anamneză amănunţită, urmată de o explorare neuropsihică corelată cu rezultatul examenelor neuroradiologice, toate împreună pot stabili diagnosticul cu o probabilitate de 85-90%.
 

Metode de depistare a maladiei Alzheimer - Concluzii

În esenţă, diagnosticul de maladie Alzheimer este un diagnostic de excludere, la o persoană în vârstă, prezentând semnele unei demenţe cu evoluţie progresivă, după ce au fost eliminate alte cauze posibile.