Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      21:21
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Miastenia gravis, o boala rara neuromusculara

Miastenia gravis, o boala rara neuromusculara

31 iulie 2015    

Miastenia gravis este o afecţiune cronică neuromusculară rară de etiologie autoimună, care se caracterizează printr-o slăbiciune gravă a unor anumite grupe de muşchi.

Pentru un pacient cu miastenia gravis, această afecţiune înseamnă mult mai mult. În primul rând este o boală ciudată şi misterioasă deoarece afecţiunea este foarte variabilă şi de multe ori nici pacientul nu realizează că este bolnav. De altfel, niciun bolnav de miastenie nu seamănă unul cu altul, fapt care îngreunează foarte mult stabilirea diagnosticului.

Miastenia gravis reprezintă practic un defect în transmiterea impulsului nervos de la nerv la muşchi. Acest fapt face ca tonusul muşchilor să se piardă, iar forţa să scadă într-atât de mult încât să se ajungă la o imposibilitate de a efectua mişcări.

Miastenia gravis - o boală autoimună

Fiinf o boală autoimună, anticorpii anormali, în cazul miasteniei gravis, sunt produşi contra unor receptori, aceştia fiind în consecinţă blocaţi. În aceste condiţii, impulsul nervos nu se mai transmite la muşchi, iar aceştia nu se mai contractă.
 
Probabilitatea ca o persoană să sufere din cauza miasteniei gravis este de una la zece mii de persoane. Mai des afectaţi de această boală sunt femeile cu vârstă cuprinsă între 15 şi 30 de ani şi bărbaţii peste 50 de ani.
 
În general, pacientul cu miastenie prezintă pleoapele grele şi căzute, oboseală, probleme cu mimica feţei, dificultăţi de vorbire şi în masticaţie, voce nazonată şi vorbire mai slabă. De asemenea, aceşti pacienţi au probleme cu musculatura membrelor superioare şi inferioare. În formele grave toţi aceşti muşchi sunt afectaţi, inclusiv muşchii care controlează respiraţia.
 
În acest ultim caz, bolnavul poate face o criză miastenică, cu stop respirator şi, prin urmare, va ajunge la serviciul de reanimare pe aparat de ventilaţie. Pe de altă parte, miastenia gravis poate fi limitată la anumite grupe musculare, de exemplu la cele de la nivel ocular.

Miastenia gravis - Simptome

Orice slăbiciune musculară cât de mică trebuie să determine persoana în cauză să se prezinte la medic, unde prin testarea reflexelor se vor identifica zonele de slăbiciune musculară.

Miastenia gravis - Diagnostic

În cazul în care pacientul este suspect de miastenie gravis, atunci se vor face şi alte investigaţii ce constau într-o electromiogramă, ce va arăta cât de mult se contractă muşchii, într-un test prin care se observă cum răspunde pacientul la un medicament care îmbunătăţeşte forţa musculară şi într-un test de sânge, în urma căruia se vor identifica anticorpii asociaţi cu miastenia gravis.

Miastenia gravis - Tratament

În ceea ce priveşte tratamentul, acesta contribuie la controlul simptomelor miasteniei gravis şi se va recomanda pacientului în funcţie de vârstă, sex, severitatea simptomelor şi nivelul de activitate fizică.
De asemenea, alte tratamente contribuie la îmbunătăţirea legăturii dintre sistemul muscular şi cel nervos sau la suprimarea sistemului imun.

Miastenia gravis - Sfaturi

Pe lângă tratamente, o altă modalitate de îmbunătăţire a stării bolnavului cu miastenie gravis este modificarea stilului de viaţă. Altfel spus, pacientul trebuie să acorde o atenţie deosebită odihnei şi activităţii fizice, dar şi kilogramelor în plus şi să se prezinte la medic pentru fizioterapie în vederea creşterii forţei musculare.