Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Vineri, 22 iun 2018      19:00
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Nevralgia

Nevralgia

28 iulie 2015    
Ce este nevralgia?
Nevralgia reprezintă o durere a unui nerv, care apare când acesta este iritat sau inflamat. Durerea, care se propagă de-a lungul căilor nervoase, poate fi trecătoare sau cronică şi poate avea intensitate variabilă, de la uşoară la cu totul insuportabilă.
 

Nevralgia de trigemen

Una, caracterizată prin dureri fulgerătoare ale feţei se numeşte nevralgie trigeminală, după nervul cranial afectat, alcătuit din mai multe ramuri, afecţiune ce apare îndeosebi la persoanele de peste 50 de ani şi este de trei ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi. Este cea mai periculoasă nevralgie dintre toate tipurile de dureri.
 
Este o durere paroxistică, unilaterală, atât de puternică încât determină pacientul să nu manânce sau bea.
Există cifre care arată că incidenţa acestei nevralgii este în creştere după vârsta de 40 de ani, iar frecvenţa cu care apare aceasta este mai crescută în rândul femeilor faţă de bărbaţi.

Nevralgia - Simptome

Nevralgia sau durerea pe traiectul unui nerv, ia forme diferite: poate fi bruscă, acută, ascuţită, cu caracter de arsură sau de junghi, acompaniată uneori de o senzaţie de fond de arsură, mâncărime, durere, hipersensibilitate la atingere. Apare într-o regiune a corpului şi este în mod tipic unilaterală.
Durerea poate fi intermitentă sau continuă, poate dura câteva secunde sau câteva minute şi poate reveni şi dispărea timp de zile sau săptămâni.
 
Dacă simptomele includ tulburări de control al sfincterelor urinar şi anal sau târârea unui picior pot fi semne de leziuni nervoase. Nevralgia facială se întinde la un ochi după un episod de herpes - aceasta ar putea duce la orbire dacă nu este tratată.

Nevralgia - Cauze

În general, cea mai probabilă sursă de nevralgii este iritarea sau inflamarea unui nerv sau compresia sa de către un os sau ţesut conjunctiv.

O astfel de compresie se poate datora unei leziuni musculare sau a coloanei vertebrale, unei hernii de disc sau ca urmare a unei posturi defectuoase menţinute ani de zile.
Nevragia trigeminală îşi poate avea originea în compresia asupra unui vas de sânge. În nevralgia post-herpetică, inflamaţia nervului este produsă de o infecţie virală. În multe cazuri de nevralgie, totuşi motivul iritaţiei nervului rămâne necunoscut.
 

Nevralgia - Tratament

Medicii prescriu adesea analgezice pentru nevralgiile moderate şi opioide pentru cele severe. Durerea din nevralgia trigeminală poate fi uşurată de anticonvulsivante precum corticosteroizii
 
Nevralgia sau durerea rezultată în urma iritării sau lezării unui nerv apare sub diferite forme, în diferite regiuni ale corpului. Nevralgia trigeminală, de exemplu, afectează faţa. Cea intercostală provoacă durere între coaste, iar sciatica se manifestă la nivelul regiunii lombare şi al membrelor inferioare.
Aceste localizări, totuşi, nu sunt exclusive, nevralgia putând apărea în orice parte a corpului unde a fost afectat un nerv.
 
Acupunctura s-a dovedit a fi extrem de eficientă în tratamentul nevralgiilor. Dacă durerea este severă, pot fi necesare 5-10 şedinţe de acupunctura.
Când inflamaţia face ca ţesutul conjunctiv sau fascia care acoperă muşchii să realizeze o aderenţă anormală pe un anumit muşchi, terapia de eliberare musculo-fascială înlătură aceste aderenţe prin detaşarea uşoară a lor, reducând durerea.
 
Un bărbat care suferă de nevralgie trigeminală îşi poate lăsa barbă pentru a-şi proteja faţa de frig, care uneori favorizează declanşarea crizelor.
 
Deprinderea poziţiilor în care să staţi aşezat sau în picioare şi a modului în care trebuie ridicată corect o greutate pentru a vă proteja coloana reprezintă cele mai bune metode de a preveni o nevralgie.
 
* Datele sunt preluate din volumul “Medicina în familie”