Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      17:14
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Raul de miscare

Raul de miscare

30 iulie 2015    
Greaţa şi ameţeala care apar la anumite persoane în timp ce călătoresc cu un vehicul provoacă cu certitudine disconfort - mai ales dacă duc la vărsături - dar nu reprezintă o boală gravă.
 
Aproape 80% din populaţie a suferit măcar o dată de rău de mişcare.

Răul de mişcare - Cauze

Răul de mişcare poate să apară deoarece creierul primeşte informaţii contradictorii de la organele senzoriale: ochii pot să nu detecteze mişcarea în acelaşi grad în care mecanismul echilibrului din urechea internă înregistrează deplasarea vehiculului.
 
Sistemul nervos central reacţionează la acest fenomen stresant prin activarea centrului greţei din creier.

Răul de mişcare - Simptome

Simptomele răului de mişcare dispar, de obicei, fie o dată ce organismul vi s-a adaptat la modul de deplasare, fie la puţin timp după sfârşitul călătoriei.
 
Simptomele răului de mişcare includ transpiraţii, ameţeală, paloare şi greaţă - uneori provocând vărsături - în timp ce călătoriţi cu maşina, autobuzul, trenul, vaporul sau avionul.

Răul de mişcare - Tratament

Cea mai sigură metodă de a vindeca răul de mişcare este înteruperea activităţii care provoacă
problema, dar aceasta nu este întotdeauna realizabilă. Dacă există predispoziţie pentru rău de mişcare, pregătirile pentru orice călătorie trebuie să cuprindăşi măsuri de a-l preveni sau mecanisme dea-i face faţă.
 
Se pot recomanda tablete împotriva greţei, disponibile fără reţetă în farmacii, cum este dimenhidrinatul, care contracarează greaţa, reducând sensibilitatea nervilor din ureche care detectează mişcarea.  
 
Pentru a fi eficiente, medicaţiile orale împotriva greţei trebuie începute cu un timp înainte de plecare (cu până la o zi înainte).
Înainte de a pleca într-o călătorie lungă, se pot prescrie scopolamină sub forma unui plasture cu eliberare progresivă, pentru a reduce spasmele musculare şi contracţiile care declanşează voma.
Purtat în spatele urechii, plasturele eliberează scopolamină în sânge timp de trei zile.
 
Multe tratamente alternative se bazează pe remedii similare pentru a preveni sau ameliora răul de mişcare.
 
Remediile homeopate se găsesc uneori în seturi care conţin remedii pentru răul de mişcare, ce pot fi luate, conform indicaţiilor, înaintea şi în timpul unei călătorii, pentru uşurarea greţei.

Există mai multe strategii care se pot utiliza pentru a micşora vulnerabilitatea la răul de mişcare

Expunerea cât mai îndelungată la aer curat, ţinerea capului cât se poate de nemişcat, închiderea ochilor şi concentrarea asupra orizontului sau altui obiect nemişcat şi plasarea acolo unde mişcarea se simte cel mai puţin – pe scaunul din faţă al maşinii, la mijlocul unui vas sau într-o cabină din faţa vaporului sau deasupra aripii în avion. 
 
Nu se recomandă citirea în timpul mişcării, mese uşoare cu alimente făinoase, cu grăsimi reduse şi evitarea alimentelor cu gust sau miros puternic.
De asemenea, fumatul poate intensifica greaţa.
 
Dacă se instalează greaţa, se recomandă măsline sau lămâie, alimente ce usucă gura şi contribuie la diminuarea greţei, biscuiţii cu bicarbonat pot absorbi excesul de salivă şi de acid din stomac.
 
Se poate, totodată folosi o bere de ghimbir sau orice băutură carbogazoasă.