Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      17:20
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Sindromul neuroleptic malign

Sindromul neuroleptic malign

03 august 2015    

Sindromul neuroleptic malign este una dintre cele mai rare dereglări de natură neurologică. Această afecţiune este cauzată cel mai adesea de o reacţie adversă la medicamente neuroleptice sau psihotice.

Sindromul neuroleptic malign - Ce este?

Procentul pacienţilor care dezvoltă acest sindrom în momentul expunerii la medicamente neuroleptice este de aproximativ 0,5-1%. Cei mai mulţi pacienţi vor dezvolta acest sindrom la scurtă vreme după expunerea iniţială, în timp ce la 90% din pacienţi reacţia se va manifesta după aproximativ două săptămâni.

Sindromul neuroleptic malign - Patogenie

Include apariţia unor anomalii la nivelul sistemului nervos central, disfuncţii ale membranei musculare şi sistemului nervos simpatic.
 
În ceea ce priveşte simptomele musculare, acestea sunt cauzate de blocada receptorilor şi determină o patologie similară bolii Parkinson.

Sindromul neuroleptic malign - Cauze şi factori de risc

Factorul principal în dezvoltarea acestei afecţiuni îl reprezintă medicaţia aleasă pentru tratamentul sindromului neuroleptic malign.
 
Neurolepticele de înaltă potenţă administrate în doze mari dar şi folosirea formelor neuroleptice de lungă durată sunt principalii factori de apariţie a acestui sindrom.
 
Specialiştii nu exclud nici existenţa unui factor genetic de risc atunci cand gemenii identici prezintă ambii acest sindrom sau, în alt caz, o mamă şi o fiică au şi ele sindromul neuroleptic malign.
 
În ceea ce priveşte incidenţa acestei afecţiuni, se pare că bărbaţii sunt mult mai afectaţi comparativ cu numărul femeilor, acest lucru datorându-se probabil, consumului unei cantităţi mai mari de neuroleptice. Un alt factor de risc pentru sindromul neuroleptic malign estedemenţa cu corpi Lewy.
 
 În ceea ce priveşte delirul, acesta este cauzat de următorii factori cum ar fi lipsa orientării în spaţiu şi timp, lipsa de atenţie, detaşare de lumea interioară sau exterioară, dezvoltarea de iluzii şi halucinaţii sau nivelul fluctuant al cunoştinţei care poate scădea până la apariţia letargiei.

Sindromul neuroleptic malign - Simptome

Principalele simptome ale acestei afecţiuni sunt rigiditate musculară, febră, delir (modificare cognitivă), aritmie, tulburări oculare. În momentul în care simptomele încep să se dezvolte, boala accelerează vizibil şi atinge intensitatea maximă în circa 72 de ore.
 
Durata de manifestare a sindromului este cuprinsă în intervalul 45 minute – 65 de zile. În unele cazuri pacienţii se vindecă fără a fi necesară intervenţia de specialitate.
 
Simptomele afecţiunii se pot manifesta între 8 ore şi 40 de zile. Dacă este diagnosticată din timp şi tratată agresiv rata mortalităţii în cazul acestui sindrom este 5%.
 
Manifestările clinice ale sindromului neuroleptic malign includ delirul, hipertermia, tahicardia, rigiditatea, paloarea, dispneea, agitaţia psihomotorie.
 
În ultimii 20 de ani s-au realizat îmbunătăţiri substanţiale în această privinţă. Cei mai mulţi pacienţi care supravieţuiesc acestei afecţiuni reuşesc să-şi revină complet.

Sindromul neuroleptic malign - Tratament

Pentru a reduce rata mortalităţii este necesară încetarea administrării antipsihoticelor. Sindromul poate dispărea şi fără terapie în câteva săptămâni, însă administrarea unui tratament face ca afecţiunea să fie tratată în câteva ore.
 
Terapia suportivă presupune ca pacienţii să primească susţinere cardiocirculatorie şi, uneori, ventilatorie.
 
Paturile reci şi antipireticele sunt folosite pentru a controla temperatura. Pentru prevenirea insuficienţei renale acute şi excreţia produşilor care determină distrugerea musculară, medicii realizează o resuscitare agresivă a fluidelor corpului şi o alcalinizare a urinii.