Info SănătateaTV.ro: Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului
Vineri, 21 sep 2018      21:41
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Sindromul Tourette – semne, cauze, tratament

Sindromul Tourette – semne, cauze, tratament

04 august 2015    

Sindromul Tourette este o afecţiune ce a fost depistată de neurologul francez Gilles de la Tourette în anul 1855. Afecţiunea se caracterizează prin prezenţa anumitor ticuri, adică mişcări involuntare, repetitive şi stereotipe ce pot fi însoţite de tendinţa patologică de a utiliza cuvinte obscene de natură scatologică sau sexuală.

Sindromul Tourette - Generalităţi

Afecţiunea se produce în medie cam la 7 ani şi se manifestă iniţial prin ticuri simple ale feţei, gâtului şi membrelor, care se pot agrava pe parcurs. Se pare că aceste ticuri pot fi controlate în momentul în care pacientul face un efort de voinţă. Cu toate acestea, chiar dacă nu se manifestă într-un loc public, simptomele afecţiunii se produc, aceasta fiind de fapt şi natura patologică a bolii.
 
Sindromul Tourette afectează în special populaţia masculină dar numărul bolnavilor este greu de estimat deoarece pacienţii care prezintă ticuri uşoare nu sunt conştienţi de existenţa bolii.
Totodată, simptomele sindromului Tourette sunt mult mai marcante pentru un adolescent comparativ cu un adult.
Este posibil ca unii adolecenţi să depăşească această boală când ajung la maturitate.

Sindromul Tourette - Cauze

În ceea ce priveşte cauzele manifestării sindromului Tourette, specialiştii susţin că ar fi de natură genetică. În cazul în care unul dintre părinţi are gena care poate provoca boala, atunci şansele ca un copil să o dobândească sunt de peste 50%. Există şi unele cercetări care pun apariţia acestui sindrom pe seama disfuncţiei neurotransmiţătorilor cum ar fi dopamina sau serotonina.
 
Sindromul Tourette afectează în special bărbaţii, la persoanele de sex feminin tulburarea obsesiv-compulsivă având o incidenţă mult mai mare.

Sindromul Tourette - Simptome

Semnele şi simptomele sindromului Tourette pot include încruntarea sprâncenelor, clipitul pleoapelor, încreţirea nasului, grimase, ridicarea umerilor, salturi, rotiri, muşcarea buzelor, efectuarea unor gesturi obsecene. Ticurile vocale includ expiraţia zgomotoasă, reglarea vocii, ticuri ce emită sunete de animale. Simptomul cel mai pregnant însă este utilizarea unor cuvinte obscene, comportament ce poartă numele de coprolalie.
 
Sindromul Tourette poate fi asociat şi cu alte manifestări comportamentale de tipul obsesiilor, deficitului de atenţie, iritabilităţii sau agresivităţii.

Sindrumul Tourette - Tratament

Administrarea unor tratamente pentru această afecţiune depinde foarte mult de modalitatea în care ea afectează viaţa pacientului. În general, medicii realizează identificarea simptomelor după care urmează o perioadă de monitorizare a acestora.
Este posibil însă ca tratamentul să nu fie întotdeauna necesar mai ales în cazurile persoanelor care au performanţe şcolare sau relaţii bine închegate cu ceilalţi.
Pentru anumite ticuri motorii sau vocale se pot administra anumite medicamente.

 
Sanatateatv.ro