Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      08:09
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Amenoreea – prevenire si tratament

Amenoreea – prevenire si tratament

01 iulie 2015    
Amenoreea înseamnă lipsa menstruaţiei la pubertate sau în cursul vieţii sexuale - fertile

Ce este amenoreea?

 
Amenoreea reprezintă încetarea mecanismelor fiziologice interdependente ale ciclului menstrual. Principalele organe implicate în menstruaţie (creierul, ovarele, uterul şi trompele uterine) sunt activate de diverşi mesageri chimici sau hormoni (hormonul de stimulare a foliculilor, estrogenul, hormonul de luteinizare şi progesteronul).
 

Prevenirea amenoreei

 
Prevenirea amenoreei este posibilă atâta vreme cât cauzele acesteia nu sunt de natură genitală. 
 
Modificarea stilului de viaţă, dozarea efortului şi controlul factorilor de stres, diversificarea alimentaţiei prin consum crescut de legume şi fructe proaspete, evitarea tutunului, a alcoolului şi a substanţelor psihotrope. Acestea sunt doar câteva dintre măsurile care pot fi luate pentru menţinerea unui ciclu menstrual normal şi, implicit, pentru reducerea semnificativă a riscului de apariţie a amenoreei.

Tratamentul amenoreei

 Tratamentul amenoreei este indicat numai după o diagnosticare documentată şi se realizează de medicul specialist - fie el ginecolog fie endocrinolog fie medic obstetricean.
 
Tratamentul amenoreei este determinat pentru fiecare caz în parte, deci este individualizat.
 
Radiologia şi analizele sanguine sunt adesea utile în determinarea cauzei.
Cea mai întâlnită cauză a amenoreei primare este absenţa sau incapacitatea hormonilor de a-şi îndeplini funcţiunile. Prin urmare, tratamentul hormonal este în general încununat cu succes în reînceperea menstruaţiei, fiind administrat sub forma unor medicamente orale, adesea în formule similare cu cele ale pilulei contraceptive.
 
Contraceptivele pe bază de hormoni constituie un tratament al amenoreei elementar atunci când se constată că pricinile afecţiunii sunt dezechilibrele hormonale (insuficienţă ovariană), sindromul ovarului polichistic. Tratamentul hormonal contribuie la stimularea dezvoltării caracterelor sexuale feminine şi la menţinerea sau recăpătarea fertilităţii.
 
Persoanele supraponderale care suferă de amenoree trebuie să se supună unui program de slăbit pentru ca mecanismele fiziologice să intre pe făgaşul normal. Iar sportivelor de performanţă cu amenoree  li se recomandă dozarea efortului fizic şi echilibrarea dietei, dacă se constată că etiologia afecţiunii este strâns legată de stilul de viaţă specific acestei categorii.  
 
Aceste recomandări intră sub umbrela tratamentului ambulator al amenoreei şi nu sunt valabile numai în cazul acestor două categorii de persoane, ci în cazul tuturor persoanelor care au un stil de viaţă dezechilibrat. 
 
Tratamentul amenoreei consistă în intervenţii chirurgicale sau radioterapie în cazurile mai grave de amenoree, atunci când se constată prezenţa unor tumori hipofizare sau hipotalamice.
De asemenea, metodele de tratament chirurgical se adoptă  şi în rarele ocazii în care se întâlneşte un himen neperforat sau alte anomalii anatomice.