Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Vineri, 25 mai 2018      03:24
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Avortul si tipurile de avort

Avortul si tipurile de avort

29 iunie 2015    
Avortul reprezintă încetarea sarcinii înainte ca fătul să fie suficient de dezvoltat pentru a supravieţui. La baza acestuia pot sta multe fundamente şi cauze, şi nu este o intervenţie lipsită de consecinţe negative la nivel fizic şi psihic.

Ce este avortul?

Avortul  reprezintă expulzarea prematură a fetusului, înainte de a 20-a săptămână de sarcină, adică înainte ca acesta să-şi dezvolte şi cea mai relativă autonomie, potrivit definiţiei dată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). 
 
Acesta poate avea caracter voluntar sau spontan. Avortul voluntar,indus, este efectuat ca urmare a deciziei personale a mamei, iar cel spontan are loc, fără excepţie, din cauze medicale (existenţa unor anumite afecţiuni).

Tipuri de avort

 Avortul poate fi clasficat în funcţie de vârsta gestaţională sau de fundamentul care stă la baza acestuia.
Astfel, în funcţie de vârsta gestaţională sau de perioada trecută de la concepţie, avortul poate fi precoce sau tardiv.
 
Avortul precoce este cel efectuat înainte de împlinirea a 12 săptămâni de sarcină, în vreme ce în cazul avortului tardiv, fetusul are între 12 şi 20 de săptămâni.
 
În funcţie de fundamentul care stă la baza avortului, acesta poate fi spontan sau indus.

Avortul spontan

Pierderea involuntară a sarcinii are loc cu o frecvenţă extrem de ridicată, după statisticile disponibile în acest sens, 80% din avorturile spontane se produc în primele 12 săptămâni de gestaţie.
 
Cauzele avortului spontan sunt extrem de diverse. Astfel, fumatul, fibromul, diabetul, sarcinile repetate şi vârsta înaintată, consumul de antiinflamatoare nesteroidiene în fazele precoce ale sarcinii, consumul de droguri şi de alcool în timpul sarcinii, expunerea la substanţe chimice ca benzen, arsenic, formaldehidă înainte de concepţie, consumul ridicat de cafeină, anomalii ale uterului, afecţiuni autoimune, diverse traumatisme fizice etc sunt cauze posibile ale avortului spontan
 
Dacă femeia însărcinată are peste 40 de ani, riscul unui avort spontan se dulbează, pentru că de la această vârstă sarcina este predispusă la anormalităţi cromozomiale.
 
Primele indicii ale pierderii involuntare a sarcinii sunt: crampele abdominale, hemoragiile, cheagurile de sânge. Este recomandată prezentarea de urgenţă la medicul specialist imediat ce unul din aceste semne este sesizat. 

Avortul indus 

Întreruperea de sarcină indusă are alte fundamente decât cele medicale. Aceasta se realizează prin intervenţii chirurgicale realizate de medicii specialişti, femeia având libertatea deplină, în mod legal, de a decide soarta sarcinii.
 
Avortul indus comportă două caracteristici. Acesta poate fi realizat în scop terapeutic, pe temeiuri medicale, materne sau fetale, pe când întreruperea voluntară a sarcinii se realizează din motive cu totul diferite de cele medicale, cum ar fi condiţia socială a femeii, posibilităţile financiare de care dispune etc.
 
Avortul indus  poate fi efectuat cu ajutorul mai multor metode puse în practică de medicii specialişti în spaţiul spitalicesc sau în cadrul clinicilor private cu aparatură şi instrumente adecvate.

Simptome post – avort

Urmările imediate ale avortului sunt destul de numeroase, începând de la crampe abdominale în primele două săptămâni de la avort asemănătoare celor din timpul menstrei, la hemoragia uterină care poate dura aproximativ două săptămâni în condiţii normale, şi la embolism şi chiar decesul femeii. Alte urmări imediate ale avortului indus pot fi perforaţia uterină, leziunea cervicală, complicaţiile cauzate de anestezie, rupturi ale colului uterin etc.
 
Simptomele post-avort nu sunt doar fizice, de cele mai multe ori persoanele care au fost supuse acestui tip de intervenţie, trec printr-o perioadă cu intense tulburări emoţionale, raţionale şi psihice, care sunt cunoscute sub denumirea de sindromul post-avort.

Avortului indus - Complicaţii 

Procedurile de întrerupere a sarcinii nu sunt de o complexitate foarte crescută, mai ales în condiţiile în care acestea sunt realizate de persoane competente, însă urmările avortului pot fi foarte mari, uneori ireversibile.
Sângerarea în primele două săptămâni de la avort este normală după o astfel de intervenţie, însă poate genera probleme destul de grave dacă aceasta este abundentă şi persistentă.
 
De asemenea, alte potenţiale complicaţii post-avort sunt reprezentate de infecţii ale colului uterin care se pot răspândi în întregul corp, anomalii menstruale, infertilitate şi avorturi spontane la viitoarele sarcini.
 
Acestea din urmă sunt mai degrabă urmări uşor sesizabile sau se pot manifesta tardiv, însă semne imediate ale unor complicaţii pot fi: dureri puternice şi iritaţii la nivelul colului uterin, dureri abdominabile persistente, dureri de cap, de muschi, ameţeală, temperatură mai ridicată de 38 de grade Celsius, vărsături, constipaţie, lipsa menstrei şi după şase luni de la intervenţie etc. Este imperios necesară o vizită la medicul ginecolog.
 
Schimbările hormonale sunt aproape inerente, iar acestea favorizează instalarea depresiei postnatale. Pentru tratarea acesteia, este recomandată consilierea.
 
Este indicat ca timp de în primele trei săptămâni de la avort să se evite cu desăvârsire contactele sexuale, pentru ca organismul să aibă răgazul necesar pentru vindecarea completă

Avortul - Modalităţi de prevenire

Cea mai sigură modalitate de a evita un avort este de a evita sarcina, deci implicit, contactele sexuale neprotejate. Dacă în mod accidental se omite protecţia sau produsele contraceptive se alterează în timpul actului sexual, este recomandată contracepţia de urgenţă.
 
Pentru o mai mare siguranţă este de preferat ca metodele de contracepţie să fie utilizate în permanenţă într-o viaţă sexuală activă, evitând astfel sarcinile nedorite şi bolile cu transmitere sexuală.