Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Marţi, 17 iul 2018      23:27
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Boala inflamatorie pelvina poate duce la infertilitate feminina

Boala inflamatorie pelvina poate duce la infertilitate feminina

31 iulie 2015    

Multe dintre femei sunt depistate cu boala inflamatorie pelvină. Deoarece această afecţiune nu prezintă semne şi simptome, această afecţiune este diagnosticată, nu tocmai precoce, în timpul unui consult ginecologic sau în momentul în care femeia în cauză întâmpină dificultăţi în a rămâne însărcinată ori atunci când acuză o durere cronică pelvină.

Pentru a preveni apariţia acestei boli este recomandat ca analizele ginecologice să se facă în mod regulat.

În cazul unei astfel de afecţiuni, medicul specialist va stabili natura bolii şi tratamentul corespunzător. Potrivit estimărilor, 1,7% dintre femei prezintă boala inflamatorie pelvină, dar poate fi rar întâlnită la femeile care sunt însărcinate, nu au cicluri menstruale, nu au o viaţă sexuală activă sau a căror uter sau ovare le-au fost extirpate.

Boala inflamatorie pelvină – Inflamaţia organelor tractului genital feminin superior

Boala inflamatorie pelvină constă în infecţia şi inflamaţia organelor tractului genital femin superior, respectiv a uterului, trompelor uterine sau a ovarelor.
Pe de altă parte, potrivit specialiştilor, această afecţiune este o urmare a unei infecţii bacteriene, cum ar fi infecţiile cu gonoreea şi chlamydia, la nivelul vaginului şi colului uterin.
Aceste infecţii, care sunt transmise pe cale sexuală, se răspândesc ulterior şi la organele genitale interne.
 
Un alt factor care ar putea determina apariţia bolii inflamatorii pelvine ar putea fi chiar şi inserarea unui dispozitiv intrauterin, acesta din urmă favorizând transferarea bacteriilor de la nivelul vaginului şi al colului uterin. De altfel, bacteriile pot veni în contact cu organele genitale interne şi în urma unei întreruperi de sarcini sau a oricărei intervenţii ginecologice.

Infertilitatea poate fi cauzată de boala inflamatorie pelvină

Infecţiile şi inflamaţiile organelor tractului genital feminine superior pot avea consecinţe grave. De exemplu, boala inflamatorie pelvină poate duce complicaţii în timpul sarcinii şi chiar la infertilitate. De asemenea, femeile diagnosticate cu această afecţiune pot face complicaţii şi pot prezenta cicatrici ale trompelor uterine, fapt ce contribuie la scăderea semnificativă a probabilităţii de a avea un copil, sau  dureri pelvine cronice de lungă durată cauzate de cicatricile interne. 
 
Mai mult decât atât, după ce această boală se instalează, femeile se confruntă destul de frecvent cu infecţii.

Boala inflamatorie pelvină - Factori de risc

Boala inflamatorie pelvină apare în urma unei contactări a unei afecţiuni cu transmitere sexuală. Prin urmare, contactele sexuale neprotejate sunt un factor de risc ce ar putea fi evitat de către adolescenţi şi femeile tinere, de altfel categoriile cele mai predispuse la îmbolnăvire.
De asemenea, boala apărea dacă în trecut persoana în cauză a mai suferit din această pricină sau dacă a mai avut o infecţie cu chlamydia sau dacă utilizează frecvent şi incorect duşurile. 
Acestea din urmă cresc riscul de infecţii vaginale şi pelvine şi chiar pot modifica aciditatea mediului vaginal favorizând astfel dezvoltarea bacteriilor.

Boala inflamatorie pelvină - Tratament

Pentru a preveni apariţia bolii inflamatorii pelvine trebuie evitaţi în primul rând factorii de risc.
 
Astfel, instituirea unui tratament  precoce in cazul bolilor cu transmitere sexuala poate preveni apariţia acestei afecţiuni. De asemenea, tratamentul aplicat în primele 48 până la 72 de ore de la apariţia unor nereguli la nivelul tractului genital feminine superior reduce sau, după caz, previne complicaţiile bolii inflamatorii pelvine.
 
În funcţie de prezenţa factorilor de risc, a istoricului medical şi a examenului fizic, medicul poate recomanda un tratament cu antibiotice. În cazul în care acest tratament este amânat atunci se poate ajunge la afectarea trompelor uterine şi chiar la infertilitate.