Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      21:20
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Bolile cu transmitere sexuala au efecte grave asupra bebelusilor (I)

Bolile cu transmitere sexuala au efecte grave asupra bebelusilor (I)

13 iulie 2015    
Boala cu transmitere sexuală este o afecţiune dobândită, microbii transmiţându-se prin contactul direct al lichidelor corpului sănătos cu o zonă infectată sau prin fluide infectate - secreţii vaginale, spermă, sânge, de la o persoană bolnavă.
 
Orice boală cu transmitere sexuală poate avea efect asupra sarcinii. De aceea, femeile care doresc să rămână însărcinate trebuie să-şi facă analizele, iar în cazul descoperirii unei boli, aceasta trebuie tratată. Consecinţe severe au însă bolile cu transmitere sexuală dobandite în timpul sarcinii care pot avea efecte grave şi asupra gravidei, dar mai ales asupra fătului.
 

Riscurile bolilor cu transmitere sexuală

 
Boala cu transmitere sexuală poate avea efecte grave asupra sănătăţii gravidei care pe lângă complicaţii, este mai sensibilă la riscul apariţiei cancerului de col uterin, a hepatitei cronice sau a cirozei. De asemenea, o boală cu transmitere sexuală predispune la o naştere prematură, la infecţii urinare severe, fătul poate suferi malformaţii, existând şi riscul transmiterii bolii de la mamă la făt în timpul sarcinii, dar şi după naştere.
 
Gonoreea, Chlamydia, hepatita B şi herpesul genital sunt boli venerice care pot fi transmise de mamă copilului în timpul naşterii, în timp ce sifilisul poate trece prin placentă.
 
Virusul HIV poate infecta copilul prin placentă, în timpul naşterii, dar şi prin laptele matern.
 

Bolile cu transmitere sexuală prezintă risc crescut pentru bebeluş

 
Bolile cu transmitere sexuală prezintă risc crescut de naştere prematură, greutate mică la naştere, conjunctivită, pneumonie, infecţie generalizată în organism, retard psihic, deficit motor, anomalii congenitale, hepatită acută, meningită sau ciroză. Din păcate, prea puţine femei cunosc riscurile la care se expun ele, dar şi copilul nenăscut, în momentul în care-şi asumă riscul unor relaţii sexuale neprotejate. Din păcate, multe dintre bolile cu transmitere sexuală nu au simptome evidente astfel că este foarte important ca femeia înainte de a lua decizia de a rămâne însărcinată să-şi facă testele necesare. Dacă sarcina este neplanificată, în momentul în care afli că eşti gravidă trebuie neaparat urmată lista de analize recomandată gravidelor.
 

Sifilisul - o boală mortală pentru făt

 
O boală cu transmitere sexuală care are un impact deosebit de grav asupra bebeluşului este sifilisul sau luesul congenital - o infecţie gravă cu potenţial mortal pentru nou-născuţi.
 
Boala se transmite de la mama la bebeluş în timpul sarcinii sau prin naştere.
 
Jumătate din copii infectaţi în viaţa intrauterină mor îniante sau la scurt timp după naştere.
 
Dacă sifilisul este descoperit la timp poate fi vindecat prin tratament.
 
În România, afecţiunea este des descoperită la gravide, iar netratarea ei duce la pierderea sarcinii, naştere prematură, naşterea unui copil mort sau acesta moare la scurt timp după naştere.
 

Sifilisul poate fi depistat la radiografie

 
Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală care poate fi „detectată” prin anomalii ale scheletului micuţului observate la radiografie. De asemenea, se poate orbserva aşa-numita Triada Hutchinson- cu trei simptome - surditate, dinţi de tip Hutchinson- care sunt mici şi spatiaţi cu incisivi superiori distantaţi, ascuţiţi şi curbaţi, cu formă de cârlig şi keratita interstiţială (inflamaţia corneei, care poate duce la cicatrici şi orbire).
Alte simptome ale sifilisului la bebeluşi sunt fruntea bombată, maxilarul slab dezvoltat, tibia în formă de sabie, anemie, noduli limfatici umflaţi, icter, pseudoparalizie, nas deformat, cicatrici liniare la gură şi nas.