Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      08:20
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cauzele aparitiei amenoreei

Cauzele aparitiei amenoreei

01 iulie 2015    
Amenoreea semnifică întârzierea inexplicabilă a menstruaţiei până la vârsta de 16 ani sau încetarea bruscă a menstruaţiei la femeile aflate în perioada dintre pubertate şi menopauză.
 

Amenoreea - Clasificare

 
Această afecţiune are o etiologie extrem de ramificată, care urmează să fie decriptată în continuare. Amenoreea reprezintă încetarea mecanismelor fiziologice interdependente ale ciclului menstrual.
 
Principalele organe implicate în menstruaţie (creierul, ovarele, uterul şi trompele uterine) sunt activate de diverşi mesageri chimici sau hormoni (hormonul de stimulare a foliculilor, estrogenul, hormonul de luteinizare şi progesteronul).
 
Există două tipuri de încetare a menstruaţiei recunoscute clinic şi anume amenoreea primară sau incapacitatea femeii de a începe menstruaţia, deşi a ajuns la nivelul de maturitate la care ar trebui ca aceasta să apară, şi amenoreea secundară sau pierderea menstruaţiei după începerea ciclului.
 
 

Amenoreea - Simptome 

 
Simptomele amenoreei, în afară de încetarea menstruaţiei, pot fi secreţii ale sânilor, micşorarea sânilor, îngroşarea vocii şi apariţia părului facial.
 

Amenoreea - Cauze

 
Amenoreea are la bază trei cauze fundamentale.
Prima, evident, este posibilitatea ca femeia să conceapă un copil, iar în marea majoritate a cazurilor sunt cicluri anovulatorii, ce pot lipsi totodată câteva luni.
A doua posibilitatea este ca un organ implicat în ciclu să lipsească sau să nu funcţioneze normal, cauzând o amenoree primară.
 A treia şi cea mai întâlnită cauză este absenţa hormonilor specifici sau incapacitatea hormonilor de a-şi îndeplini funcţiunile.
 
Problemele hormonale sunt corelate cu incapacitatea ovarelor de a produce  cantităţile necesare de estrogen şi progesteron, iar în unele cazuri, apare un exces de hormoni masculini. Din acesta rezultă amenoreea şi un anumit grad de masculinizare, simptomele incluzând un exces de păr facial, acnee şi o îngroşare a vocii.
 
Cauzele amenoreei mai pot fi de natură hipotalamică şi includ tumori encefalice, deficienţe nutriţionale, deficit de greutate, deficit de gonadotropine (sindromul Kallmann).
 
Cauzele amenoreei pot fi şi de natură funcţională. Astfel, femeile anorexice şi cele care fac cu rigurozitate exerciţii fizice — atletele aflate în perioadele de antrenament, de pildă, pot să aibă şi ele parte de o pierdere a menstruaţiei. De asemenea, tot în sfera cauzelor funcţionale ale amenoreei intră excesul ponderal sau deficitul de greutate, depresia, tulburările psihice, abuzul substanţelor psihotrope şi narcotice sau stresul.
 
Afecţiunile ovariene intră şi ele în sfera cauzelor amenoreei. Acestea pot fi insuficienţă ovariană precoce, chisturi ovariene, anovulaţia, hiperandrogenism (producerea excesivă a hormonilor masculini) şi radioterapia sau chimioterapia.
 
Alte cauze ale amenoreei pot fi de origine hipofizară includ hipersecreţia de prolactină (hormon care stimulează lactaţia), tumori, hipofizita şi altele asemenea.
 
De asemenea, anomaliile anatomice ale tractului genital pot duce la instalarea amenoreei cum ar fi aplazia, septul vaginal transvers, aderenţe ale suprafeţelor uterine sau lipsa orificiului himenal.

În sfârşit, amenoreea apare şi la începuturile menopauzei. Menopauza reprezintă încetarea naturală a menstruaţiei la femeile care au ieşit din perioada de fertilitate.

Cauza cea mai întâlnită a amenoreii secundare la adolescente este stresul, la care se adaugă şi schimbarea modului de viaţă. În cele mai multe cazuri, recăpătarea încrederii sau simpla schimbare a stilului de viaţă e tot ce trebuie pentru reluarea menstruaţiei.