Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      22:15
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cum se concepe un copil

Cum se concepe un copil

06 iulie 2015    
Multe femei rămân însărcinate foarte uşor. Pentru unele dintre femei este o problemă chiar mai mare decât s-ar crede. Acest lucru constituie o surpriză pentru multe femei, după ce ani la rând s-au protejat de o sarcină nedorită.
 
Din momentul în care se renunţă la contraceptive, va fi nevoie de timp până când o femeie poate rămâne însărcinată.
 
După 6 luni de încercări, 6 din 10 cupluri vor concepe un copil.
Celelalte 4 cupluri - din 10- vor avea nevoie de mai mult timp. Acest lucru este normal, de aceea nu trebuie să te îngrijorezi dacă nu rămâi însărcinată imediat ce nu mai foloseşti contraceptive.
 

Cum ne pregătim pentru sarcină

 
Conceperea copilului este influenţată de starea generală a sănătăţii. Iată de ce este important să ai grijă de tine.  
 
Aceasta însemnă să ai o alimentaţie sănătoasă, să faci regulat exerciţii fizice şi să renunţi la băuturi alcoolice şi fumat. Există date statistice care demonstrează că fumatul regulat scade fertilitatea.
 

Sfaturi pentru femeile care intenţionează să conceapă un copil

-         Consultă-te cu medicul dacă eşti sub medicaţie anti-diabet sau pentru hipertensiune     
-         Nu folosi medicamente de care nu ai urgentă nevoie
-         Evită să foloseşti în alimentaţie ouă fierte puţin timp – ouăle moi, carnea pregătită la rece, produse alimentare cu mult piper şi produsele care conţin ficat
-         Nu folosi vitamina A pastile
-         Evită radiografiile înclusiv cele stomatologice  
-         Îmbracă mănuşi de cauciuc atunci când schimbi nisipul în cutia pisicii sau când lucrezi în grădină
-         Spală-te pe mâini după pregătirea cărnii nepreparate -carnea crudă
-         Ia zilnic 0,4 mg de acid folic înainte de conceperea copilului şi în primele 12 săptămâni de sarcină.
 
Este foarte important ca înainte să rămâi însărcinată să te asiguri că eşti imună la rubeolă. De asemenea, înainte de a înceta să mai iei contraceptive este necesar să consulţi medicul dacă în familia ta sau a partenerului au fost/există probleme de sănătate de origine ereditară, de exemplu, anemie celulară sau talasemie.
 
Unele infecţii cu transmitere sexuală (ITS) pot influenţa negativ fertilitatea sau chiar pot fi transmise copilului. Dacă tu sau partenerul tău credeţi că aţi fost expuşi vreodată riscului de infectare cu ITS -inclusiv cu virusul HIV- mergeţi neapărat la medicul ginecolog pentru a vedea care este situaţia.
 

Cum se rămâne însărcinată

 
Pentru ca un copil să fie conceput este necesar ca un ovul sănătos să fie fertilizat de spermatozoizi sănătoşi, după care ovulul fertilizat să se implanteze în uter.
 
În fiecare lună perioada în care aveţi cea mai mare şansă să concepeţi un copil nu durează prea mult timp, deoarece un ovul este viabil aproximativ o zi, iar spermatozoizii – pînă la 7 zile.
 
Dacă aveţi relaţii sexuale de două sau trei ori pe săptămînă, probabil, nimeriţi în perioada de ovulaţie, perioadă deseori numită "fertilă". Multe din cuplurile care nu pot avea copii au descoperit că ei fac dragoste rar - nu atât de des cât ar fi trebuit şi, respectiv, pierdeau momentul favorabil pentru concepere – perioada când are loc ovulaţia.

Dacă nu reuşeşti să rămâi însărcinată imediat ce ai dorit acest lucru, aceasta încă nu înseamnă că ceva nu e în regulă cu organismul tău sau că ai o problemă.

Nu te nelinişti dacă nu ai reuşit să rămâi însărcinată nici după câteva luni de încercări. Dacă aceste încercări nu se încununează cu succes nici după un an de zile atunci trebuie să te adresezi unui medic pentru ajutor.

După doi ani de încercări nereuşte vă puteţi gândi deja la fertilizare in vitro sau alte metode ajutătoare.