Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Vineri, 22 iun 2018      19:02
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Glanda tiroida in sarcina

Glanda tiroida in sarcina

13 iulie 2015    

 Glanda tiroidă are funcţii endocrine diverse, iar afectarea acesteia este mai frecvent întâlnită la femei decât la bărbaţi.

În timpul sarcinii, funcţia tiroidiană este influenţată de doi hormoni – hCG, produs de placentă şi estrogen. Simptomatologia afectării tiroidei în timpul sarcinii însă este asemănătoare cu simptomele sarcinii – puls crescut, o uşoară mărire de volum a glandei tiroide, oboseala.

Glanda tiroidă în sarcină - Femeile la risc

Este bine de ştiut atât înainte de a fi gravidă, cât şi în timpul sarcinii dacă este sau nu o patologie tiroidiană. Astfel, există femei la risc de a prezenta afectarea glandei tiroide, cum ar fi femeile cu istoric personal de disfuncţie tiroidiană sau intervenţii chirurgicale tiroidiene; femeile cu un istoric familial de boli tiroidiene; cele la care se depistează guşă sau care prezintă simptome sau semne clinice care pot sugera afectare tiroidiană; femeile la care s-a depistat prezenţa anticorpilor antitiroidieni (ATPO şi/sau ATGL). De asemenea, mai sunt considerate femei la risc de afectare a glandei tiroide în sarcină femeile cu diabet zaharat de tip I sau cu alte tulburări autoimune; femeile cu istoric de avort spontan sau naştere prematură; femeile cu infertilitate sau femeile care au primit anterior radiaţii în zona capului sau a gâtului (de exemplu, ca tratament pentru cancer).

 

Glanda tiroidă – Mecanismele afectării în sarcină

Hormonii tiroidieni sunt implicaţi în dezvoltarea normală a creierului copilului şi a sistemului nervos. În primul trimestru, fătul depinde de aprovizionarea cu hormoni tiroidieni de la mamă, prin intermediul placentei. Tiroida fătului devine funcţională abia în al II-lea trimestru de sarcină.

O cantitate prea mare sau prea mică de hormoni tiroidieni proveniţi de la mamă afectează dezvoltarea bebeluşului. În plus, unii dintre anticorpii antitiroidieni existenţi la mamă pot traversa placenta şi pot afecta formarea şi funcţionalitatea tiroidei copilului.

Studiile recente au arătat că simpla prezenţă a anticorpilor antitiroidieni (ATPO şi/sau ATGL), în absenţa afectării secreţiei hormonale a tiroidei, pot influenţa negativ fertilitatea, dar cresc riscul de avort - sunt încă multe controverse pe această temă.

 

Hipotiroidia în sarcină

 

Hipotiroidia în timpul sarcinii este de obicei cauzată de boala Hashimoto şi apare în 3-5 cazuri la 1000 de sarcini. Această boală reprezintă o inflamaţie cronică a glandei tiroide, de cauză autoimună, adică produsă de anticorpii antitiroidieni (ATPO şi ATGL).

Cel mai sever simptom pe care copilul poate să îl prezinte în caz de hipotiroidie la mamă este retardul mintal.

 

Hipertiroidia în sarcină 

Hipertiroidia în timpul sarcinii este de obicei cauzată de boala Graves-Basedow şi apare la 1 din 500 de sarcini. Boala Graves este o boală autoimună.

Ca afectare fetală gravă este greutatea mică la naştere, iar în timpul sarcinii gravida poate prezenta o stare tireotoxică sau preeclampsie. 

 

Glanda tiroidă în sarcină - Tratament

Tratamentul patologiei tiroidiene necesită o colaborare interdisciplinară - medic ginecolog, medic endocrinolog, medic de familie, psiholog.