Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      11:33
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Lichidul amniotic

Lichidul amniotic

22 iunie 2015    

Lichidul amniotic este un produs biologic care înconjoară şi protejează fătul pe durata celor nouă luni de sarcină. Lichidul amniotic are un rol extrem de important, contribuind la dezvoltarea normală a bebeluşului. Cantitatea de lichid amniotic variază în funcţie de perioada sarcinii.

Cum se produce lichidul amniotic

Lichidul amniotic se produce, în primul trimestru de sarcină, prin transferul de fluide, din sistemul circulator al mamei, în sacul amniotic. După primele 14 săptămâni de sarcină, lichidul amniotic este produs prin filtrarea de urină şi secreţie pulmonară fetală. Producţia de lichid amniotic este asigurată, aşadar, atât de mamă, prin transudarea lichidului prin placentă şi membrane, cât şi de făt, prin eliminarea acestuia sub formă de urină.

Rolul lichidului amniotic

Lichidul amniotic are rolul de a proteja bebeluşul împotriva traumatismelor care pot surveni prin lovire, împotriva infecţiilor, menţinând, totodată, o temperatură constantă în uter. Lichidul amniotic contribuie şi la prevenirea comprimării cordonului ombilical, asigurând o bună transmitere de oxigen către bebeluş. De asemenea, prin înghiţirea şi inhalarea de lichid amniotic, copilul îşi dezvoltă sistemul respirator şi digestiv.

Care este cantitatea normală de lichid amniotic

Cantitatea normală de lichid amniotic variază în funcţie de perioada sarcinii. În primele trei trimestre de sarcină, lichidul amniotic prezintă o creştere constantă, urmând ca din săptămâna a 34-a să scadă.

Cantitatea mică de lichid amniotic poartă denumirea de oligohidraminoză, iar cantitatea crescută se numeşte hidraminoză sau polihidraminoză. În al treilea trimestru de sarcină, nivelul normal al lichidului amniotic este de 5 – 25 centrimetri. Cantitatea normală a lichidului amniotic este stabilit de către medicul obstetrician, în urma efectuării unor teste specifice.

Semne care indică o cantitatea nerecospunzătoare de lichid amniotic

Atunci când cantitatea de lichid amniotic este una scăzută, gravida va observa unele scurgeri de lichid, bebeluşul se va mişca mai puţin decât o făcea în mod normal, iar dimensiunea burţii va fi una mică. Pentru normalizarea nivelului de lichid amniotic, viitoarea mămică va trebui să consume cât mai multe lichide. De asemenea, aceasta va monitoriza în permanenţă mişcările fătului şi va solicita sprijinul medicului atunci când bebeluşul devine inactiv pentru o perioadă mai lungă de timp.

În situaţia în care cantitatea de lichid amniotic este una mare, femeia va simţi o presiune la nivelul abdomenului, dureri puternice de spate, umflarea membrelor inferioare şi va prezenta fluctuaţii mari de greutate. În funcţie de cauza care determinat creşterea de lichid amniotic, medicul obstetrician va stabili modalitatea cea mai potrivită de tratament.