Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      18:34
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Medicamente periculoase in timpul sarcinii

Medicamente periculoase in timpul sarcinii

29 iunie 2015    
Când o femeie rămâne însărcinată, este foarte important pentru ea să respecte regimul unei vieţi sănătoase. Asta înseamnă un regim alimentar bogat în alimente hrănitoare, cât mai multă odihnă şi exerciţii uşoare efectuate în mod regulat. De asemenea, este vital ca viitoarea mămică să evite orice ar putea să o afecteze pe ea sau pe copil.
 
Medicamentele luate în timpul sarcinii sunt foarte periculoase atât pentru mamă cât şi pentru făt.
 
Medicamentele luate în timpul sarcinii pot dăuna sănătăţii personale, dar pot interfera şi cu capacitatea mamei de a sprijini sarcina. În al doilea rând, unele medicamente pot afecta în mod direct dezvoltarea prenatală.
 
Medicamentele luate în timpul sarcinii pot fi dăunătoare într-un anumit moment al sarcinii, însă pot fi utile într-o altă etapă de evoluţie a sarcinii.
 
Majoritatea organelor corpului se formează în primele zece săptămâni ale sarcinii (calculate de la data ultimei menstruaţii). În această etapă în special alcoolul poate provoca malformaţii ale organelor în curs de dezvoltare cum este inima, membrele sau trăsăturile faciale.
 
După cea de-a zecea săptămână, fătul începe să crească rapid în greutate şi mărime. În acest stadiu, anumite medicamente luate în timpul sarcinii pot produce leziuni ale organelor încă în curs de dezvoltare, cum sunt ochii sau leziuni la nivelul sistemului nervos. Continuarea consumului de substanţe dăunătoare creşte şi riscul avortului spontan şi al naşterii premature.
 
Însă cel mai mare pericol în această etapă este potenţialul medicamentelor luate în timpul sarcinii de a interfera în dezvoltarea normală a copilului. Întârzierea creşterii intrauterine conduce la naşterea prematură sau la naşterea unui copil insuficient dezvoltat în greutate. Copiii care nu au o greutate normală la naştere necesită îngrijire specială şi prezintă un riscuri mai mare de a dezvolta probleme de sănătate sau chiar deces.
 
Unele medicamente sunt dăunătoare în special la sfârşitul sarcinii. Acestea pot face naşterea mai dificilă sau periculoasă sau pot crea probleme de sănătate pentru nou-născut.
 
Multe medicamente luate în timpul sarcinii au efecte secundare care sunt potenţial dăunătoare în timpul sarcinii. O femeie ar trebui să consulte medicul înainte de a lua orice medicament, chiar şi unul de origine naturistă. Iată câteva exemple de medicamente care ar trebui utilizate cu precauţie maximă sau evitate de-a dreptul în timpul sarcinii.
 
Antiinflamatoarele nesteroidiene interferează cu vasele de sânge şi cresc riscul de sângerare necontrolată atât pentru mamă, cât şi pentru copil. Spre sfârşitul sarcinii acestea împiedică producerea de hormoni care stimulează naşterea, astfel încât aceasta poate fi periculos întârziată sau prelungită.
 
 Medicamentele luate în timpul sarcinii de tip anticoagulant, bazate pe cumarină, sunt folosite în tratamentul bolilor de inimă şi în cazul accidentelor vascular cerebrale, pentru a încetini coagularea sângelui. Luate la începutul sarcinii, acestea sunt asociate cu malformaţii faciale şi retard mental. Mai târziu, ele cresc riscul unei sângerări necontrolate.
 
 Retinoidul derivat din vitamina A folosit pentru a trata acneea cronică şi psoriazisul poate provoca malformaţii cronice în timpul etapei de dezvoltare a organelor.
 
Anticonvulsivantele folosite pentru a preveni crizele epileptice sunt asociate cu defecte ale inimii şi feţei, precum şi cu retardul mintal.
 
Medicamentele luate în timpul sarcinii pentru a combate migrenele sau pentru atacurile de migrenă cresc riscul naşterii premature.