Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Luni, 16 iul 2018      22:13
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Menopauza precoce

Menopauza precoce

02 iulie 2015    
Menopauza precoce reprezintă complexul de modificări fiziologice şi ale tabloului hormonal care se instalează înainte de vreme. Aceasta afectează 3 % din populaţia feminină şi prezintă acelaşi scenariu simptomatologic ca menopauza normală.
 

Ce este menopauza precoce?

 
Menopauza precoce apare la femei înainte de vârsta de 40 de ani ca urmare a unor cauze fiziologice. Aceasta afectează aproximativ 3% din populaţia feminină şi trebuie tratată pentru a evita posibilile complicaţii de ordin psihic şi fizic. Momentan, nu există nicio metodă de prevenţie posibilă şi nicio cale de a face reversibilă o menopauză precoce.
 

Menopauza precoce - Simptome

 
Simptomele menopauzei precoce sunt identice cu cele ale menopauzei naturale. Astfel, apar menstruaţiile neregulate sau absente, bufeurile de căldură datorate scăderii nivelulului de estrogeni, scăderea libidoului, lubrifierea insuficientă a vaginului sau chiar uscăciunea acestuia, anxietatea, stările depresive, irascibilitatea, schimbările bruşte de dispoziţie, durerile de cap.
 

Menopauza precoce - Cauze

 
Cauzele menopauzei precoce sunt de multe ori imposibil de stabilit, nedepistându-se nicio cauza fiziologică. În asemenea cazuri, apariţia acesteia este pusă pe seama zestrei genetice.
 
Însă cele mai frecvente cauze ale menopauzei precoce sunt  înlăturarea chirurgicală a ovarelor, tratamentul cu radiaţii, chimioterapia, sau, rareori, disfuncţiile premature ale ovarelor, ingestia de substanţe toxice, deficitul ponderal major, epuizarea fizică şi psihică, boli ale hipofiziei, tiroidei, colapsul sistemului imunitar şi anumite boli cu transmitere sexuală.
 
Femeia care suportă o menopauză precoce este supusă unui risc sporit de dezvoltare a unei osteoporoze şi a unor boli cardiovasculare, pentru că aceasta va avea un deficit de estrogen pe o perioadă mai lungă de timp.
 
Prin urmare, este foarte important ca în cazul menopauzelor precoce să se treacă la tratamentul de înlocuire a estrogenului.
 

Menopauza precoce - Metode de diagnosticare 

 
Menopauza precoce poate fi diagnosticul unei femei care acuză simptomatologia specifică acesteia şi dacă se constată absenţa menstruaţiei pe o perioadă mai lungă de timp (aproximativ 6 luni).
 
Suspectarea acesteia e mult mai întemeiată în condiţiile în care se constată că femeia are antecedente similare în familie.
 
Confirmarea diagnosticului de menopauză precoce se face printr-un test de dozare a homonului foliculo-stimulant (FSH). Nivelul acestuia creşte în cazul instalării menopauzei timpurii. 
 
Alte teste de diagnosticare disponibile sunt reprezentate de testele de prolactină, estradiol şi cele de estrogen (se evidenţiază scăderea estrogenului după menopauză).
 

Menopauza precoce - Metode de tratament

Tratamentul menopauzei precoce se va indica de către medicul ginecolog.

Menopauza precoce este un proces fiziologic ireversibil, astfel că nu există modalităţi de tratare a acesteia. Ca şi în cazul menopauzei normale, există alternative de ameliorare a simptomatologiei specifice (fitoterapie, homeopatie).

Cel mai uzual tratament utilizat este terapia hormonală substitutivă, care constă în administrarea de hormoni sintetici identici cu cei naturali (estrogeni, progestageni) pentru simularea ciclului menstrual normal.

Cu toate că menopauza timpurie nu poate căpăta un caracter reversibil, în 5 % din cazuri, apariţia sarcinii este posibilă.