Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      20:47
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Menopauza

Menopauza

20 iulie 2015    

Ce este menopauza?

 
Menopauza înseamnă pe scurt sfârşitul menstruaţiei, dar termenul este utilizat şi pentru a desemna lunile şi anii din viaţa femeii dinaintea şi după perioada de sfârşit a menstruaţiei – perioadă care poate sau nu să aducă unele schimbări fizice sau emoţionale.
Majoritatea femeilor au ultima menstruaţie în jurul vârstei de 50 de ani; puţine la doar 40 de ani şi un procent foarte mic spre 60. Majoritatea femeilor remarcă unele modificări ale menstruaţiei: cicluri neregulate şi reducerea fluxului menstrual cu câţiva ani înainte de întreruperea menstruaţiei.
 
Unele simptome ale menopauzei, inclusiv bufeurile şi stările de spirit schimbătoare, sunt temporare şi vor dispărea o dată ce organismul va fi adaptat. Dar pot apărea şi probleme cu un caracter permanent.
 
Nivelurile scăzute de estrogeni afectează modul în care oasele absorb calciul şi pot creşte nivelul colesterolului în sânge; femeile în postmenopauză se confruntă astfel cu un risc crescut de a face osteoporoză şi boli cardiovasculare, precum ateroscleroza. 

Menopauza - Cauze

 
Tipic în al cincilea deceniu de viaţă al unei femei, ovarele îşi încetinesc şi apoi îşi întrerup funcţiile lor normale, printre care producţia de ovule. Şi mai semnificativ, ele îşi micşorează producţia de estrogeni şi progesteron.
 
Pe măsură ce nivelurile acestor hormoni, în special estrogenii, se vor diminua, apar modificări în întregul organism şi mai ales în sistemul reproducător, modificarea cea mai remarcabilă fiind sfârşitul menstruaţiei.

Nivelurile scăzute de estrogeni pot fi responsabile şi de variatele simptome asociate menopauzei.

Menopauza - Simptome

Nu toate femeile prezintă simptome la instalarea menopauzei.
Dacă apar simptome, ele pot fi bufeuri de căldură - înroşire bruscă sau încălzire a feţei, gâtului şi părţii superioare a spatelui, care poate produce transpiraţii, bufeuri ce durează, de obicei, doar câteva minute, transpiraţii nocturne, care pot tulbura somnul şi provoca insomnie, durere în timpul actului sexual, provocată de subţierea ţesuturilor vaginale şi pierderea lubrifierii, nervozitate crescută, anxietate sau iritabilitate, nevoia de a urina mai frecvent, mai ales în timpul nopţii.
 
Menopauza poate afecta libidoul fie în sens pozitiv, fie negativ. Unele femei au un libido efectiv crescut odată cu menopauza.

Menopauza - Tratament

 
Cea mai frecventă abordare a tratamentului problemelor menopauzei este realimentarea organismului cu estrogenii care nu mai sunt produşi în cantităţi suficiente: terapie de substituţie hormonală, tehnică oarecum controversată din cauza anumitor efecte secundare.
 
Terapia de substituţie hormonală constă din adausuri de estrogeni şi progestative - de obicei, pe cale orală sau printr-un plasture cu aplicare pe piele.
Cele mai multe paciente primesc o combinaţie de estrogen şi progestative, deoarece estrogenul singur are efecte secundare potenţiale grave, cum ar fi cancerul endometrial şi cancerul uterin.
 
Progestativul poate provoca efecte secundare, cum ar fi sângerări neregulate, dureri de cap, balonare şi tumefacţia dureroasă a sânilor.  Dacă s-a efectuat histerectomie şi nu există uter, nu este nevoie de progestativ. De asemenea, se poate recomanda o cremă vaginală cu estrogeni, pentru a opri subţierea ţesuturilor vaginului şi a ameliora lubrifierea.
 
În cazul persoanelor diagnosticate cu un cancer mamar, cancer endometrial, suferinţe hepatice sau cheaguri de sânge, nu trebuie luat estrogen, deoarece măresc riscul de a face o recurenţă.
 
Unele plante chinezeşti sunt recomandate pentru tratarea menopauzei, precum angelica şi ginsengul asiatic - conţin o formă de estrogen, numit fitoestrogen sau estrogen vegetal. Extractele şi ceaiurile din Black cohosh  pot furniza cantităţi benefice de fitoestrogen. Cremele estrogenice vegetale pot ajuta ameliorarea uscăciunii vaginale şi pielea uscată. Combinaţiile de talpa gâştei, arborele castităţii, iguamă sălbatică şi alte plante pot fi utile în palpitaţiile rapide ale inimii care apar în bufeurile de căldură.
 
Consumarea de alimente conţinând mulţi estrogeni vegetali pentru menopauză: fasolea soia şi fasolea lima, poate ameliora simptomele, alte surse şi nucile şi seminţele, feniculul, ţelina, pătrunjelul şi uleiul din seminţe de in.
 
* Datele sunt preluate din volumul “Medicina în familie”