Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      11:39
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Abraziunile corneene – Forme, diagnostic si tratament

Abraziunile corneene – Forme, diagnostic si tratament

02 iulie 2015    
Abraziunile corneene sunt cele mai frecvente forme de lezare a globilor oculari. Acestea sunt de cele mai multe ori neglijate de persoanele afectate, însă ignorarea lor poate avea reverberaţii destul de grave asupra funcţiilor vizuale.  
 

Ce sunt abraziunile corneene?

 
Abraziunile corneene (eroziunea corneei sau zgârietura corneei) se traduc prin leziuni fine ale epiteliului corneean (prima tunică a globului ocular cu rol proprioceptiv şi protector) cauzate de contactul accidental cu elemente (corpi străini) care pot produce alterarea corneei, precum: particule de praf şi alte impurităţi, unghii, aşchii metalice sau de lemn şi alte obiecte.
 
Acestea pot fi provocate şi de frecările insistente ale ochilor, de trachom (afecţiune caracterizată prin insuficienţa secreţiei lacrimale şi printr-o expunere permanentă la potenţiale lezări ale corneei prin contactul cu genele).
 
 Abraziunile corneene sau eroziunile corneene, dacă este vorba de o zgârietură superficială, apar cu precădere în contextul unei vieţi active, incidenţa fiind mult mai mare  în cazul unei profesii care implică un contact prelungit cu lemnul, cu metalul etc.
 

Abraziunile corneene - Simptome

 
Spasme ale muşchilor orbiculari, lăcrimarea, înroşirea ochilor, senzaţiile de disconfort resimţite în timpul mişcărilor globilor oculari, vederea înceţoşată pot indica prezenţa unei abraziuni corneene.
 
Neglijarea unor leziuni iniţial superficiale este cauza frecventă a orbirii în rândul adulţilor.
 
Zgârieturile profunde sau cele de dimensiuni mai mari pot provoca nişte complicaţii destul de mari, chiar ulceraţii ale corneei, abcese, uveite, perforări şi cecitate, astfel că intervenţiile medicale trebuie să aibă loc cât mai repede cu putinţă.
 

Abraziunea corneeană - Metode utilizate în diagnosticare şi investigare

 
Dacă pacientul acuză reducerea acuităţii vizuale, lăcrimarea ochilor sau senzaţia prezenţei unui corp străin intraocular, atunci se indică efectuarea unor investigaţii oftalmologice.
 
Primul pas investigaţional este anamneza pentru a repera momentul declanşării durerilor sau a senzaţiilor de disconfort şi pentru a stabili posibilele alergii oculare ale pacientului.
 
În funcţie de gravitatea situaţiei, se va apela la o examinare a ochiului sub anestezie locală. Leziunile se pot depista prin picurarea unei substanţe numite fluoresceină în unghiul intern al pleoapei. Abraziunea corneeană se va colora şi va putea fi examinată cu ajutorul unei lămpi cu fantă.

Abraziunile corneene - Tratament

 
Tratamentul abraziunilor corneene se poate realiza şi în afara unui cadrul medical, dacă este vorba de o simplă iritaţie cauzată de particulele fine de praf.
 
Curăţarea ochilor de impurităţi se poate face prin clătirea acestora cu apă din abundenţă sau cu ajutorul unor produse farmaceutice sub formă de picături pe bază de lubrifianţi oculari care înlesnesc îndepărtarea particulelor străine din ochi.

Pentru estomparea sau ameliorarea simptomelor produse de zgârieturile corneene medicul specialist îi va prescrie pacientului tratamente pe bază de antibiotice, picături antispastice, picaturi cu anestezic, deoarece o leziune a corneei vulnerabilizează globii oculari la agenţii patogeni şi poate favoriza supraînmulţirea bacteriilor la nivel conjunctival.