Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      12:37
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Astigmatismul, o boala frecventa in randul copiilor

Astigmatismul, o boala frecventa in randul copiilor

29 iunie 2015    

 Persoanele care suferă de astigmatism nu-şi pot remedia problema oftalmologică nici după operaţie, spun medicii.

„În urma intervenţiei chirurgicale , privirea la persoanele cu astigmatism rămâne aceeaşi ca atunci când purtau ochelari.”, a declarat pentru Sănătatea TV, prof. univ. dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti.

Astigmatismul este o afecţiune oftalmologică, mai precis o tulburare de refracţie, destul de frecvent întâlnită, în special în rândul copiilor.
 
„Trebuie ştiut faptul că boala are şi o componentă ereditară, ceea ce face ca incidenţa ei în rândul copiilor să fie foarte mare.”, precizează prof. dr. Monica Pop, medic primar oftalmolog.

Astigmatismul - Incidenţă 

Statisticile arată că o treime dintre copiii cu vârsta între cinci şi 17 ani au astigmatism. De aceea, medicul îi sfătuieşte pe părinţi să nu întârzie prezentarea la oftalmolog atunci când observă primele semne de boală la copil. În plus, specialiştii în domeniu spun că primul control oftalmologic al copiilor trebuie să se facă în jurul vârstei de trei ani. La modul general însă, afecţiunea apare la toate vârstele şi, de aceea, trebuie intervenit cât mai repede.  

Tipurile de astigmatism

Medicii deosebesc două tipuri de astigmatism.
 
„Există astigmatismul congenital, întâlnit în numeroase situaţii, care este dobândit în urma unor patologii oculare sau a operaţiilor. În acest caz, corecţia afecţiunii se realizează, de obicei, cu ajutorul lentilelor cilindrice, însă trebuie ţinut cont şi de vârsta persoanei în cauză. Spre exemplu, dacă structura corneei permite, se poate recurge la intervenţia chirurgicală de reducere a astigmatismului. Şi în această situaţie însă, aşa cum am menţionat anterior, după operaţie, privirea este aceeaşi ca la cea cu ochelari”, explică prof. Monica Pop.
 
Mai există, de asemenea, şi astigmatismul dobândit în urma unor patologii – keratoconul (afecţiune oftalmologică, în care corneea se subţiază şi îşi schimbă forma, bombându-se; este afectat modul în care lumina pătrunde în ochi şi ajunge la retină, producând vedere distorsionată) sau în urma intervenţiilor chirurgicale.

Cum vede pacientul cu astigmatism?

Potrivit specialiştilor, astigmatismul este o tulburare de refracţie care apare atunci când corneea are nişte curburi anormale, care ajung să îi modifice forma, din rotundă în alungită.
 
Forma alungită, asemănătoare unei mingi de rugby, determină focalizarea razelor de lumină în doua puncte pe retină, în loc de unul. În mod normal, globul ocular are o formă sferică şi două lentile – corneea şi cristalinul.
Corneea este o membrană transparentă care se află în partea de dinainte a ochiului şi acoperă irisul, pupila şi camera anterioară a ochiului. Cristalinul este o parte a ochiului, de forma unei lentile tranparente şi biconvexe şi este situat în spatele irisului.
Posterior irisului, se găseşte corpul vitros, de formă biconvexă care, împreună cu corneea, refractează lumina ce va fi focalizată pe retină. Corneea împreună cu cristalinul reprezintă mai mult de două treimi din întreaga putere optică a ochiului.
 
În mod normal, atunci când raza luminoasă pătrunde în ochi, ea se refractează uniform şi conferă o imagine clară, unică a obiectului.
 
Situaţia este însă diferită la persoanele cu astigmatism. În cazul lor, lumina este refractată cu putere diferită, neuniformă, astfel încât ajunge să fie focalizată numai o parte din obiect. Astfel, obiectul va apărea neclar şi înceţoşat. De aceea, pacienţii cu astigmatism nu pot percepe detaliile şi, câteodată, şi liniile verticale par distorsionate.
 

Astigmatismul - Tratament

Potrivit reprezentanţilor Societăţii Române de Oftalmologie, astigmatismul este cea mai comună problemă vizuală. Afecţiunea poate însoţi miopia sau hipermetropia.
 
Atunci când astigmatismul este mic, se poate ca persoanele în cauză să nu remarce nimic sau doar să aibă o vedere uşor neclară. Uneori însă, astigmatismul necorectat vă poate da dureri de cap sau de ochi şi poate produce vedere distorsionată şi întunecată.
 
Astigmatismul se măsoară în dioptrii. Astfel, dacă în cazul persoanelor cu miopie sau hipermetropie, prescripţia avea două valori ale dioptriilor, în acest caz, este vorba de trei valori – spre exemplu -2,75, -1,25 x 180. Prima parte se referă la corecţia principală, sferică, iar părţile doi şi trei arată mărimea şi localizarea astigmatismului.
 
Medicii recomandă corectarea astigmatismului atunci când valoarea sa depăşeşte o dioptrie. Dacă astigmatismul are valori mici şi nu interferează cu calitatea vieţii persoanei în cauză, specialiştii recomandă necorectarea lui.