Info SănătateaTV.ro: Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului
Vineri, 21 sep 2018      21:38
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Conjunctivita neonatala

Conjunctivita neonatala

03 august 2015    

În termeni medicali, conjunctivita neonatală este acea inflamaţie a conjunctivei ochiului, adică a membranei care căptuşeşte o parte a globului ocular şi care acoperă faţa internă a pleoapelor.

Conjunctivita neonatală - Generalităţi

Conjunctivita neonatală este specifică nou-născuţilor. Conjunctivita neonatală poate fi de origine chimică, infecţioasă sau virală.

Conjunctivita chimică este provocată de medicaţia topică. Astfel, în spitale exista o practică pentru prevenirea conjunctivitei neonatale care consta în instilarea unei picături de nitrat de argint în ochii nou-născutului. Se consideră că nitratul de argint este util în aglutinarea şi inactivarea gonococilor.
Cercetări ulterioare au scos la iveală faptul că nitratul este toxic pentru conjunctivita ochilor şi a fost înlocuit cu antibioticele dub formă de picături oculare.
 
Conjunctivita infecţioasă presupune transmiterea unor agenţi bacterieni de o mamă infectată în timpul naşterii. Conjunctivita infecţioasă are o preponderenţă de circa 30-50% la nou-născuţi.
 
În ceea ce priveşte conjunctivitele virale, acestea sunt cauzate de adenovirusuri sau de virusul varicelei ori cel al rujeolei.

Conjunctivita neonatală - Simptome

Dacă vorbim de conjunctivita chimică, aceasta apare, de obicei, la 4-6 ore după aplicarea soluţiei şi dispare spontan după aproximativ 48 de ore. Între formele de conjunctivită, una dintre cele mai severe este conjunctivita gonococică care se manifestă prin prurit intens.
 
Această formă de conjunctivită apare, de obicei, în primele 5 zile de viaţă. Astfel, nou născuţii se confruntă cu un edem sever al pleoapelor şi, pe lângă acestea, şi cu alte afecţiuni de tipul rinitei, stomatitei sau artritei.
 
În unele cazuri, conjunctivita genococică poate duce chiar la orbire.

Conjunctivita neonatală - Diagnostic

Diagnosticul conjunctivitei neonatale presupune efectuarea unui control oftalmologic. Totodată, pentru depistarea infecţiei cu bacteriile care pot determina conjunctivita neonatală se prelevează şi secreţiile conjunctivale pentru a fi supuse analizei.

Conjunctivita neonatală - Complicaţii

Conjunctivita neonatală poate determina şi complicaţii, cum ar fi perforarea corneei sau inflamaţia irisului.

Conjunctivita neonatală - Tratament

Ca metode de tratament pentru conjunctivita neonatală se recomandă antibioticele topice sub formă de picături sau unguente. Antibioticele se pot administra pe cale orală sau intravenoasă.
Tratamentul depinde şi de severitatea conjunctivitei neonatale.
Pentru îndepărtarea secreţiilor purulente care se pot acumula este indicată irigarea ochiului cu ser fiziologic.
În cazul în care inflamaţia ochiului a fost cauzată de medicaţia topică la naştere, afecţiunea se vindecă de la sine.

 
Sanatateatv.ro