Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Joi, 19 iul 2018      11:49
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Copilul cu strabism trebuie tratat pana la varsta de 6 ani

Copilul cu strabism trebuie tratat pana la varsta de 6 ani

14 august 2015    
Strabismul, cunoscut și sub denumirea de vedere încrucișată, reprezintă lipsa de paralelism între ochi, în sensul că unul dintre ochi sau ambii, alternativ, pot să devieze în spre nas, ceea ce se numește strabism convergent, sau în exterior, strabismul divergent. Strabismul apare în momentul în care mușchii oculari nu mai funcționează normal și nu mai pot coordona mișcările ochilor.
 
Strabismul este dat de obicei de vicii de refracție. În plus, hipermetropia și astigmatismul hipermetropic pot determina strabismul convergent.
 
Strabismul poate fi dat de faptul că ochiul respectiv nu vede, și asta din mai multe motive precum: existența unor leziuni congenitale de diferite tipuri sau tumori, care netratate, pot duce nu doar la pierderea vederii, ci și a vieții.
 
Strabismul apare cel mai frecvent la copii și din acest motiv ei trebuie consultați de un medic oftalmolog la timp, pentru a reduce riscul unor complicații și pentru a le pune un diagnostic precoce, care poate ajuta în recuperarea rapidă a vederii.
 
Pasul care trebuie făcut este unul foarte simplu, acela al examinării fundului de ochi care va indica orice afecțiune poate avea ochiul respectiv.

Strabismul la adult, o urgență neurologică

Există și situații în care strabismul apare brusc la un adult. Acest lucru are o semnificație deosebită, fiindcă ea poate indica o problemă neurologică.
 
”Se deosebește de strabismul la copii , prin faptul că adultul care face brusc strabism are întotdeauna diplopie, deci vede dublu. Acesta este un simptom important și acest strabism brusc apărut la un adult este absolut întotdeauna o urgență, una neurologică și nu oftalmologică. Chiar dacă manifestarea este în sfera oftalmologică, el este determinat de o neuroviroză, de un accident vascular cerebral, de un traumatism sau de o tumoră cerebrală unde primul simptom este diplopia, vederea dublă.”, a atras atenția într-un interviu acordat Sănătatea TV, prof. univ. dr. Monica Pop, director Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice.
 
Niciun copil strabic nu trebuie neglijat și întotdeauna trebuie dus la un consult, cel târziu la 3 ani, pentru a se rezolva acest strabism, fiindcă ochiul deviat are nevoie de o lentilă corectoare.
 
Altfel, dacă el nu-și primește lentila la timp creierul șterge imaginea și complică afecțiunea. E foarte important ca orice copil indiferent de vârsta lui, indiferent dacă acel copil este un sugar, să fie văzut de medicul oftalmolog, dacă este strabic.

Strabism - Diagnostic

Diagnosticul este pus cu foarte mare ușurință de un medic oftalmolog, dacă acesta dispune de aparatură de specialitate. ”Astfel, trebuie luată vederea, trebuie făcut un examen pentru a vedea ochiul, unghiul, cât de mare este strabismul respectiv. Pe urmă se face autorefractometrie, adică se pun în ochi niște picături care dilată pupila și o pun într-un repaos acomodativ. În continuare, cu un aparat numit autorefractometru se face măsurătoarea de dioptrii, se examinează fundul de ochi, pentru a elimina o leziune organică, deci altceva decât un viciu de refracție, după care autorefractometria arată un număr de dioptrii și în funcție de toate aceste elemente se fixează ochelarul și metoda de recuperare a vederii a copilului respectiv.”, a explicat prof. univ. dr. Monica Pop.
 
De cele mai multe ori viciile de refracție se moștenesc, deci dacă un părinte poartă ochelari sau are probleme oftalmologice, proporția de transmitere la copil a afecțiunii este de peste 70%, deci e o excepție când nu moștenește.
 
Strabismul trebuie tratat, iar vederea trebuie recuperată până la vârsta de 6 ani. După aceea, orice intervenție este tardivă, iar un copil strabic nedus la timp la medic este condamnat pentru tot restul vieții lui, fiindcă el nu va putea să practice o serie de meserii unde se cere o vedere egală la ambii ochi. De exemplu, copilul strabic nu va putea lucra niciodată în armată, în poliție sau în transporturi.
 
”Încercăm și sperăm, ca domnul ministru al Sănătății, Ladislau Ritli, care e pediatru să legifereze consultul oftalmologic al copilului înainte de 4 ani. Acest consult primar îl poate face orice medic de familie cu octotip desenat și atât are de făcut, să ia vederea cu fiecare ochi în parte și dacă constată o anomalie atunci să-l trimită la specialist.”, a adăugat prof. univ. dr. Monica Pop.

Strabism – Tratament

Mijloacele de tratament ale strabismului sunt variate și includ purtarea ochelarilor, ocluzarea ochiului, tratament chirurgical și exerciții ale globilor ocular.
 
Primele lucruri pe care un medic i le efectuează unui copil cu strabism sunt indicarea unor ochelari care să corecteze strabismul, ocluzarea ochiului sănătos pentru a forța copilul să folosească și ochiul strabic și indică o serie de exerciții oculare pentru a ajuta la recuperarea ochiului strabic.
 
Fiecare copil strabic trebuie să aibă schema lui de tratament, e un tratament personalizat în funcție de vedere și de unghiul de deviație. Dacă vederea se aduce la același nivel, iar după exerciții și recuperare, vederea devine egală sau aproape egală între cei doi ochi și unghiul de deviație rămâne mare, atunci trebuie operat.
 
”Operația de strabism nu face decât un singur lucru. Are rol biologic, pune ochii la loc, dar nu elimină motivul și atunci marea greșeală pe care o fac mulți în momentul în care au văzut că copilul arată frumos și nu mai e strabic elimină ochelarii. Asta e cea mai mare greșeală pentru că în situația asta strabismul revine.”, a subliniat prof. univ. dr. Monica Pop, director Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice.
 
Pentru recuperarea ochilor afectați de strabism, copilul trebuie să facă zilnic niște exerciții speciale care să le stimuleze vederea. De exemplu, ei pot să coloreze pătrățele în caietul de matematică, să înșire mărgeluțe pe un șnur, să adune boabe de piper dintr-un borcan cu orez și alte exerciții foarte plăcute și foarte utile pentru cei care au strabism.