Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      08:05
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Daltonismul

Daltonismul

13 iulie 2015    
Daltonismul sau cecitatea cromatică reprezintă o deficienţă a vederii care constă în imposibilitatea de percepţie a uneia sau mai multor culori.
 
Deşi prin termenul de “daltonism” se înţelegea adesea doar incapacitatea de a vedea culorile roşu (protanopie) şi verde (deuteranopie), formele de daltonism cele mai răspândite, există aproape tot atâtea forme de daltonism câte culori există.
 
 

Daltonismul - Cauze 

Diferenţele de percepere a culorilor apar din cauza faptului că sistemele de conuri din retină nu funcţionează sau funcţionează deficitar. Când este compromis doar un sistem de conuri, rezultă discromaţia.
 

Daltonismul - Forme 

 
Cea mai des întâlnită formă de daltonism este cauzată de problemele sistemelor de conuri care funcţionează în sistemul de unde medii sau lungi şi implică dificultăţi în discriminarea nuanţelor de roşu, galben sau verde.
 
Cei care suferă de acromazie, o formă de daltonism, nu disting nicio culoare, doar nuanţe de negru, alb şi gri.
 

Daltonismul - Simptome

 
Cei care suferă de protanopie nu disting nuanţele de roşu, iar cei care suferă de deuteranopie nu disting nuanţele de verde, iar incapacitatea de a percepe o culoare se numeşte discromazie.
 
Daltonismul afectează preponderent bărbaţii din cauza localizării cromozomiale a genelor implicate în percepţia colorată: genele care codează pigmenţii roşu şi verde se află pe cromozomul sexual X (această boală congenitală este de fapt, moştenită pe linie maternă), pe care bărbaţii îl au doar într-un singur exemplar. Boala este în principal genetică, dar poate fi şi dobândită ca urmare a afectării ochiului, a nervului optic sau a creierului prin expunerea îndelungată la anumite produse toxice. O alta cauză poate fi îmbătrânirea.
 
Daltonismul poate pune probleme reale în orientarea profesională. Astfel, daltonismul este contraindicat în numeroase meserii precum: meseriile din transport, cele de securitate publică, cele de electricieni şi electronişti, farmacişti, meseriile din industria textilă şi imprimerie, pictură şi fotografie, în teatru şi TV,  industria alimentară, chirurgie etc.
 
Pierderile de informaţii cauzate de percepţia deficitară a culorilor influenţează calitatea vieţii, siguranţa prelucrării informaţiilor, măresc totodată şi timpul de reacţie.
 

Daltonismul - Diagnostic

Deficienţele de percepţie cromatică pentru a diagnostica daltonismul se diagnostichează prin diferite teste.

Chiar dacă daltonismul nu poate fi tratat, cei care suferă de daltonism dezvoltă alte căi de a vedea lumea, dezvoltând puncte de referinţă pentru a compensa non-percepţia lor asupra culorii, printr-o mai bună percepţie a texturilor şi a nuanţelor aceleiaşi culori.

Daltonismul - Tratament

Daltonismul poate fi corijat, folosind o lentilă acoperită cu un strat specific, strat proiectat astfel încât să schimbe spectrul luminii care îl traversează.

Folosind lentilele de corecţie, persoanele care suferă de daltonism pot percepe nuanţele cromatice.