Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Vineri, 25 mai 2018      03:31
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Degenerescenta maculara

Degenerescenta maculara

29 iulie 2015    
Una din cele mai comune cauze ale vederii slabe este degenerescenţa maculară, fiind totodată cauza orbirii şi a altor probleme de vedere, în proporţie dintre cazuri 50%.

Degenerescenţa maculară - Generalităţi

În mod obişnuit, cei afectaţi sunt persoane de peste 60 de ani, dar forma genetică a degenerescenţei maculare poate afecta şi persoane tinere sau chiar copii - maladia Stargardt.
 
Degenerescenţa maculară este cauza principală a orbirii cauzată de vârstă.
Macula sau macula lutea este o zonă a retinei ce se află în spatele ochiului.
Cu toate că ocupă o suprafaţă extrem de mică pe retină, macula conţine celule specializate responsabile de vederea centrală fixă de care avem nevoie atunci când citim, conducem dar şi în alte activităţi zilnice care necesită privire limpede şi fixă.

Degenerescenţa maculară - Forme

Degenerescenţa maculară apare în două forme - uscată (non-neovasculară) sau umedă (neovasculară).
 
Termenul de neovascular se referă la dezvoltarea unor noi vase de sânge într-o zona precum macula, unde nu ar trebui să existe în mod normal.
 
Forma umedă a degenerescenţei maculare este mai gravă şi conduce la o afectare mai severă a vederii.
 
Majoritatea oamenilor au degenerescenţă maculară forma „uscată", fiind un rezultat al îmbătrânirii şi de subţierii ţesuturilor maculei. Pierderea vederii are loc, de obicei, treptat.

Aproximativ 30% dintre pacienţii cu vârste peste 70 de ani prezintă semnele degenerescenţei maculare

Nu sunt cunoscute cauzele care determină apariţia degenerescenţei maculare însă se cunosc o serie de factori de risc implicaţi în apariţia bolii: vârsta de peste 50 de ani, ereditatea, fumatul, femeile înregistrează un risc crescut mai accentuat decât bărbaţii, culoarea deschisă a ochilor, obezitatea, hipertensiunea arterială,

Degenerescenţa maculară - Diagnostic

Forma uscată de degenerescenţă maculară este diagnosticată atunci când în jurul maculei apar puncte galbene formate din resturi de ţesut distrus.
 
Pe măsura ce afectareă ţesutului macular progresează poate apărea pierderea graduală a vederii, însă simptomele nu sunt atât de grave precum în forma umedă
 
Degenerescenţa maculară umedă sau neovasculară reprezintă un stadiu mai avansată al acestei boli, iar leziunile oculare sunt mult mai grave decât în forma uscată. În degenerescenţa umedă apar noi vase de sânge în spatele retinei iar sângele inundă celulele sensibile ale retinei. În final, aceste celule sunt distruse şi vederea centrală este compromisă.
 
Degenerescenţa maculară produce, de obicei, o pierdere progresivă şi lipsită de durere a vederii şi, foarte rar, o pierdere bruscă. Semnele iniţiale ale afectării vederii includ apariţia unor zone mai întunecate în vederea centrală sau vedere distorsionată.

Degenerescenţa maculară - Tratament

Nu există niciun tratament eficient pentru degenerescenţa maculară uscată.
 
Când macula degenerează, vederea devine înceţoşată şi deformată. Nu există un tratament efectiv care să redea vederea după ce macula a început să degenereze.
 
Cercetătorii au descoperit că retina este constant îmbăiată în vitamina C, la nivele mult mai ridicare decât cele normale, care se găsesc în sânge.
 
Unii cercetători speculează că vitamina C se află acolo pentru protecţie şi, din această cauză, cantitatea de vitamina C trebuie suplinită după trecerea anilor. Astfel, antioxidanţii ajută la prevenirea acestei afecţiuni.
 
Ochiul este expus, în mod constant luminii şi aerului, iar acest lucru conduce la afecţiuni oxidative.
Printre antioxidanţii care ajută la scăderea incidenţei afecţiuni oxidative se numără beta-caroten, vitamina C, vitamina E, zinc, acizii graşi omega 3 şi omega 6.
 
Degenerescenţa maculară nu afecteză vederea periferică (laterală) şi, de regulă, nu produce orbire totală. Însă poate lua pacienţilor vederea centrală necesară pentru citit, condus.