Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      08:06
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Glaucomul – Forme si manifestari

Glaucomul – Forme si manifestari

02 iulie 2015    
Glaucomul este o afecţiune a sistemului vizual manifestată sub presiunea exercitată de prezenţa unui lichid intraocular (umoarea apoasă) care hrăneşte cristalinul, corneea şi irisul.
 
Rezultatul diproporţionalităţii dintre cantitatea de lichid produs şi cantitatea de lichid drenat este o tensiune intraoculară. Prin această presiune nervul optic se deteriorează progresiv şi duce la slăbirea ireversibilă a acuităţii vizuale.
 

Glaucom - Forme

 
Există mai multe forme de glaucom şi anume glaucom cu unghi închis este forma acută a afecţiunii şi se manifestă prin blocarea drenajului umoarei apoase în zona rădăcinii irisului, iar glaucomul cu unghi deschis (forma cronică) se caracterizează prin drenajul excesiv al acestuia.
 
Glaucomul congenital este cel dobândit din timpul vieţii intrauterine şi se manifestă vizibil prin dimensiunile anormal de mari ale ochilor, iar glaucomul secundar se instalează pe fondul prezenţei altor afecţiuni şi traumatisme oftalmologice sau generale. 
 
Însă formele cele mai frecvente sunt glaucomul cronic şi cel acut.
 
Incidenţa glaucomului este cu atât mai mare cu cât pacienţii au peste 45 de ani, antecedente similare în familie, miopie severă, hiper sau hipotensiune intraoculară sau diabet.
 

Glaucomul cronic

 
Glaucomul cronic este forma afecţiunii cu unghi deschis, care se manifestă prin drenajul unghiului irido-cornean şi acţionează prin deteriorarea lentă a nervului optic, iar gradul presiunii creşte într-un interval mai mare de timp, începând din extremităţile globului ocular.
 
Dacă se manifestă în primele faze, simptomele glaucomului pot include senzaţii de disconfort la nivelul ochilor, lăcrimare persistentă, vedere înceţoşată.
 
Este forma cel mai des întâlnită de glaucom  şi este cauza cea mai frecventă a pierderii complete a vederii la persoanele adulte cu vârsta mai mare de 40 de ani.
 
Glaucomul cronic poate fi depistat în fazele lui incipiente printr-un consult de specialitate al fundului de ochi, deoarece nu poate fi surprinsă starea alterată a nervului optic în primele faze ale bolii.
 

Simptomele glaucomului cronic sunt adesea absente, însă instalarea afecţiunii este extrem de subtilă, iar scăderea acuităţii vizuale se face simţită în fazele avansate ale bolii şi este invariabil ireversibilă.

 
Aşadar sunt suficiente motive pentru care ar trebui să efectuăm o consultaţie de specialitate în mod regulat. 
 

Glaucomul acut

 

Glaucomul acut sau glaucomul cu unghi închis  este cea mai fulgerătoare şi devastatoare formă a acestei afecţiuni, deoarece stadiile specifice se ard cu o viteză uluitoare, iar simptomatologia este mult mai persistentă şi violentă. Presiunea intraoculară creşte subit ca urmare a blocării unghiului de drenaj al umorii apoase.

Simptomele glaucomului acut nu se manifestă concomitent la ambii ochi. Vederea înceţoşată, lăcrimarea excesivă, durerea acută în jurul ochilor, sensibilitatea crescută la lumină, senzaţii puternice de greaţă, mărirea evidentă a globilor oculari ca urmare a creşterii presiunii (simptom manifest în cazul glaucomului infantil), înroşirea ochilor, slăbirea vederii, halourile colorate în jurul fasciculelor luminoase, durerile de cap violente, senzaţii de mâncărime la nivelul ochilor pot sugera instalarea bruscă a glaucomuluiacut.
 

Simptomele glaucomului acut se pot manifesta prin episoade scurte, însă recurenţa lor poate duce la pierderea ireversibilă a vederii într-un interval de câteva zile, iar uneori de câteva ore.

Intervenţia medicală este de maximă urgenţă în astfel de cazuri

Medicul oftalmolog poate anticipa posibilitatea apariţiei glaucomului în forma lui acută, iar acest caz este unul fericit, deoarece afecţiunea poate fi prevenită printr-o mică intervenţie chirurgicală efectuată cu ajutorul laserului.

 Dacă se intervine în timp util, glaucomul acut poate fi vindecat prin iridotomie (secţionarea chirurgicală a irisului).